Personalul aeroportuar, instruit în deservirea persoanelor cu dizabilități

Personalul aeroportuar, instruit în deservirea persoanelor cu dizabilități

Ca urmare a testării Aeroportului Internațional Chișinău în vederea accesibilității acestuia pentru persoanele cu mobilitate redusă și deficiențe locomotorii, auz și vedere, Autoritatea Aeronautică Civilă în parteneriat cu Centrul de Asistență juridică pentru Persoanele cu Dizabilități și Asociația „Motivație”, au organizat, astăzi 30 octombrie, prima instruire a personalului aeroportuar, operatorilor aerieni și companiilor de handling, care deservesc pasagerii până la aeronava.

Regulamentul privind drepturile persoanelor cu dizabilități/ cu mobilitate redusă pe durata călătoriei; comunicarea eficientă în asistarea persoanelor cu dizabilități. Stereotipuri și prejudecăți; etica comunicării în raport cu persoanele cu deficiențe vizuale. Tehnici de asistare a persoanelor cu necesități speciale pe durata călătoriei cu avionul; asistarea persoanelor cu dizabilități locomotorii. Tehnici/modalități de transfer, sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul instruirii de astăzi, care a fost realizată grație și cu suportul instructorilor cu necesități speciale.

Aceasta este prima inițiativă de acest gen a Autorităților Aeronautice din Republica Moldova care susțin drepturile persoanelor cu dizabilități și persoanelor cu mobilitate redusă atunci când călătoresc cu avionul.

Pentru a asigura confortul călătoriei persoanelor cu necesități speciale, instituțiile implicate în industria aeronautică trebuie să țină cont de o serie de factori, cum ar fi starea de sănătate a pasagerului, echipamentul solicitat, trasportatorii aerieni implicați, limitările maxime pe tipuri de avion (dacă e cazul).

Mihaela Rotari

Share