PSRM, despre votul prin corespondență: Creează condiții pentru fraudarea alegerilor
Vicepreședintele Parlamentului, președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vlad Batrîncea, împreună cu președintele Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului, Grigore Novac, și membrul Comitetului Executiv al PSRM, Olga Cebotari, au susținut un briefing în cadrul căruia au prezentat poziția PSRM privind proiectul de lege PAS, care prevede organizarea votului prin corespondență la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, din toamna anului curent, pentru cetățenii moldoveni din Statele Unite și Canada.
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a subliniat că acest proiect scandalos încalcă grav Constituția Republicii Moldova și discriminează majoritatea cetățenilor. Legea fundamentală prevede foarte clar că alegerile sunt libere și corecte dacă sunt create condiții egale pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Niciun alegător nu poate avea condiții mai privilegiate față de oricare alt cetățean moldovean aflat în altă țară, fie că este vorba de Statele Unite, Rusia sau China. În caz contrar, vorbim despre discriminarea cetățenilor.
În plus, majoritatea parlamentară modifică regulile jocului în anul alegerilor prezidențiale, ceea ce contravine Codului Electoral. „Această inițiativă reprezintă o lege specială care nu are nicio legătură cu Codul Electoral. Autorii proiectului pilot consideră că CEC va stabili regulile și reglementările pentru votul prin corespondență. Astfel, ei vor să introducă proceduri duble și să atribuie responsabilitatea CEC”, a spus Vlad Batrîncea.
Socialistul a atras atenția asupra riscurilor legate de implementarea acestui proiect. Vicepreședintele Parlamentului a adus ca exemplu situația din țările mai dezvoltate, în care votul prin poștă a creat situații scandaloase de fraudă, discriminare a cetățenilor și chiar de anulare a alegerilor.
Vlad Batrîncea a mai menționat că proiectul de lege nu a fost consultat cu societatea civilă, experții locali și internaționali sau partide politice. Mai mult, majoritatea politicienilor și reprezentanților societății civile au criticat deja acest document.
Președintele fracțiunii parlamentare BCS a spus că dacă proiectul va fi adoptat de majoritatea parlamentară PAS, socialiștii îl vor contesta la Curtea Constituțională și în structurile internaționale. „Considerăm că mai este timp ca acest proiect să fie retras de pe agenda parlamentară, deoarece creează pericolul ca aceste alegeri să fie recunoscute ilegale.”
Olga Cebotari a subliniat că încercarea rușinoasă a PAS de a adopta un proiect de lege politizat care nu respectă normele internaționale și nu se bucură de un consens larg în societate indică dorința disperată a conducerii țării de a folosi orice mijloc pentru a rămâne la putere. Potrivit membrului Comitetului Executiv, prin acest proiect, PAS încearcă să divizeze diaspora, să discrimineze majoritatea cetățenilor moldoveni care locuiesc în străinătate și în stânga Nistrului și să folosească diaspora ca instrument de fraudă electorală.
Președintele Comisiei parlamentare pentru Drepturile Omului, Grigore Novac, a atras atenția asupra practicii actualei guvernări de a organiza experimente negative. Deputatul socialist a menționat că nu a auzit ca cineva din diaspora să se adreseze către autorități cu propunerea de a organiza votul prin corespondență. Socialistul a chemat politicienii moldoveni să se pronunțe categoric împotriva încălcării drepturilor fundamentale ale omului de către actuala guvernare PAS, „altfel riscăm să alunecăm la nivelul statelor bananiere”.