Ministerul Energiei a răspuns PNM

Ministerul Energiei a răspuns PNM

Ministerul Energiei a venit cu un răspuns public la demersul președintelui Partidului Național Moldovenesc (PNM), Dragoș Galbur, de a implementa “un sistem bitarifar de zi şi de noapte în sistemul energetic”, informează OFICIAL. 

Ministerul Energiei, în context, a mulțumit pentru sugestie, remarcând că ideea nu este nouă.

“Astfel de tarife sunt utilizate pe scară largă la nivel internațional și sunt prevăzute și de legislația din Republica Moldova încă din anul 2016, în Legea 107/2016 cu privire la energia electrică. Denumirea corectă în Republica Moldova este ”prețuri diferenţiate în funcţie de orele de consum” și nu ”sistem bitarifar în domeniul energetic”.

După cum probabil se cunoaște, stabilirea tarifelor nu este în sarcina Ministerului Energiei, ci se regăsește printre competențele ANRE, autoritate independentă de minister”, a precizat instituția.

Totodată, Ministerul Energiei a subliniat că promovează și susține prin acțiuni concrete aplicarea tarifelor diferențiale funcție de orele de consum prin:

Recenta modificare a Legii 107/2016 efectuată în 2023 la inițiativa noastră, ce va permite aplicarea acestor tarife cu derogare de la unele cerințe legale, tocmai pentru a putea analiza efectele aplicării prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice în funcție de orele de consum;

Proiectul inițiat de Minister în 2023 ce prevede instalarea a 35000 de contoare inteligente, fără astfel de contoare fiind imposibilă aplicarea tarifelor diferențiate;

Modificările legislative ce fac posibilă iminenta desemnare a operatorului pieței angro de energie electrică, entitate ce va organiza piețele centralizate pe termen scurt. Aceste piețe vor asigura semnalele de preț pentru o mai bună calibrare a prețurilor diferenţiate în funcţie de orele de consum.

“Suntem recunoscători pentru sugestie și rămânem deschişi în continuare pentru dialog constructiv şi documentat” a conchis Ministerul.

Share