Tot mai mulți semnează petiția „50% pentru Chișinău”

Tot mai mulți semnează petiția „50% pentru Chișinău”

Petiția „50% pentru Chișinău”, prin care municipalitatea solicită ca jumătate din contribuțiile chișinăuienilor să rămână în Capitală, adună tot mai mulți susținători. Edilul Capitalei a reamintit pe rețelele sociale că în Parlament este înregistrat un proiect de lege care prevede uniformizarea defalcărilor impozitelor pe venit pentru toate administrațiile locale, informează OFICIAL.

„Reamintesc, Chișinăul transferă la bugetul de stat 23 de miliarde de lei și doar 13%, adică 2,8 miliarde, din această sumă revin la bugetul municipal, restul sunt cheltuite de Guvern în diferite scopuri. Noi propunem ca măcar 50 la sută să rămână în buget și aceeași abordare să fie pentru toate localitățile. Precizez, în Parlamentul Republicii Moldova a fost depus și un proiect de lege prin care se propune uniformizarea defalcărilor impozitelor pe venit ale persoanelor fizice și juridice pentru toate autoritățile publice locale din toată țară, consolidând astfel baza fiscală necesară activității acestora în contextul eforturilor de descentralizare”, susține Ion Ceban.

De la lansarea campaniei „50% pentru Chișinău”, sunt peste 14.000 de semnături colectate online și alte câteva mii de petiții semnate fizic și depuse în cutiile din incinta Primăriei Chișinău și preturi.

„Numărul impunător de semnături demonstrează un nivel înalt de implicare civică din partea locuitorilor Chișinăului. Observăm că petiția noastră deranjează anumite personaje. Deranjează dorința locuitorilor de a avea un cuvânt mai puternic în gestionarea resurselor orașului. La sfârșitul săptămânii trecute, platforma petitii.chisinau.md a fost ținta unor atacuri cibernetice. Este o acțiune extrem de gravă care urmează să fie examinată de autorități și reprezintă un atentat la exercitarea drepturilor civice ale locuitorilor orașului Chișinău. În ultima perioadă a devenit o tradiție pentru autoritățile centrale să ceară de la primăriile locale, să pună sarcini, însă fără acoperire financiară, iar acest lucru este incorect, deoarece pune o presiune enormă pe autoritățile locale. Unele autorități locale sunt la limita posibilităților achitărilor și onorării obligațiunilor care le revin”, a mai adăugat Ion Ceban.

Share