Șase angajați ai Serviciului Vamal și un angajat al IGPF, deferiți justiției pentru corupere pasivă

Șase angajați ai Serviciului Vamal și un angajat al IGPF, deferiți justiției pentru corupere pasivă

În decembrie 2023, Procuratura Anticorupție a finalizat urmăririrea penală și a  expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a șapte angajați ai Serviciului Vamal (SV) și un angajat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), fiindu-le incriminată săvârșirea mai multor episoade de corupere pasivă.

Cauza penală a fost pornită în ianuarie 2021, de către Procuratura Anticorupție, investigarea căreia a fost efectuată de un grup comun de investigaţie constituit din autoritățile competente ale Republicii Moldova și ale României.  Anterior, din cauza penale menționată, au fost disjunse alte 3 cauze penale, în privința a 5 angajați ai IGPF, precum și a 3 persoane fizice, cauze care au fost expediate în instanța de judecată pe parcursul anului 2023.

Potrivit probelor administrate, în perioada 2020 -2022, cei șase angajați ai SV și angajatul IGPF, ce își desfășurau activitatea în punctele de trecere a frontierei P.T.F. Sculeni – Sculeni, Leușeni – Albița, au pretins și primit mijloacelor financiare ce variau între 50-500 euro, pentru a favoriza trecerea autovehiculelor ce transportă pasageri şi/sau colete, fără a dispune măsurile legale ce se impuneau, efectuând un control superficial, fără a obliga conducătorii mijloacelor de transport de a achita drepturile de import pentru mărfurile care le transportau, precum și pentru urgentarea procedurii de verificare.

Învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea acestor infracțiuni, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani (în cazul art. 324 alin.(1) din Codul penal), închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 300 000 la 400 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani (în cazul art. 324 alin.(2) lit. b) din Codul penal) și amendă în mărime de la 50 000 la 100 000 lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani (în cazul art. 324 alin.(4) din Codul penal).

Share