Consiliul de Asistență Externă în Domeniul Aprovizionării cu Apă și Sanitație s-a întrunit într-o nouă ședință la MIDR
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a salutat participanții la reuniunea celui de-al doilea Consiliul de Asistență Externă în Domeniul Aprovizionării cu Apă și Sanitație (AAS), organizat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în parteneriat cu UNICEF.
Andrei Spînu a subliniat importanța întrunirii și a menționat că aceasta este un dialog esențial și necesar între partenerii externi și reprezentanții ministerului în domeniul de profil. Ministrul a trecut în revistă acțiunile MIDR realizate în ultima perioadă în sector și a specificat că aprovizionarea cu apă și sanitație este una dintre prioritățile de bază din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+.
„Două obiective strategice stau la baza dezvoltării domeniului: asigurarea accesului la apă a fiecărui sat/gospodării prin extinderea și modernizarea infrastructurii și asigurarea accesului la apă potabilă de calitate”, a accentuat ministrul.
Întrunirea Consiliului a avut drept scop analiza progresului înregistrat în anul 2023 în sectorul AAS, precum și evidențierea necesităților existente, având în vedere schimbările și provocările actuale în domeniu.
Discuțiile au fost axate de asemenea, pe consolidarea colaborărilor strategice pentru susținerea durabilă a inițiativelor în domeniu. Totodată, participanții la întrunire s-au referit la modificările legislative, cu accent pe revizuirile aduse Legii privind serviciul public de aprovizionare cu apă și canalizare, monitorizarea calității apei potabile ce derivă din angajamentul ministerului de asigurare a surselor de apă sigure și de calitate pentru populație.
Secretarul de stat în domeniul dezvoltare regională, Ana Mardare, a vorbit despre proiectele din domeniul AAS finanțate din FNDRL, dar și despre proiectele finanțate din surse externe, cum ar fi „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, „Alimentarea cu apă potabilă și canalizare în raionul Cahul”.
În context, Ana Mardare s-a referit și la provocările în implementarea proiectelor, printre care a evidențiat lipsa amenajării teritoriului național, în special secțiunea alimentare cu apă și sanitație, calitatea scăzută a documentației tehnice a proiectelor de investiții, capacitatea operatorilor care furnizează servicii AAS etc.