Radu Marian: „Bugetul pentru anul 2024 va fi focusat foarte mult pe programe de susținere a copiilor”

Radu Marian: „Bugetul pentru anul 2024 va fi focusat foarte mult pe programe de susținere a copiilor”

La Parlament au avut loc, astăzi, audieri publice privind proiectul bugetului Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru anul 2024. Audierile s-au desfășurat pe platforma Comisiei economie, buget și finanțe.

În prezentarea sa, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Angela Țurcanu, a menționat că bugetul instituției pentru anul 2024 va constituie 4 123 276,8 mii lei, fiind diminuat din limita oferită inițial în procesul elaborării propunerilor de buget. Pentru asigurarea activității aparatului ministerului urmează a fi alocate mijloace financiare în mărime de 40754,0 mii lei. Ministerul gestionează cinci dintre cele mai importante ramuri din sectorul real al economiei naționale: transporturi, construcții, urbanism și locuințe, dezvoltarea regională și locală, aprovizionare cu apă și sanitație. Activitatea ramurilor este orientată spre o dezvoltare continuă asigurată atât de Programele de activitate ale Guvernului cât şi de strategiile sectoriale. De asemenea, în gestiunea  ministerului se află Fondul Rutier, cu un buget preconizat de  1,6 miliarde lei și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL), cu un buget preconizat pentru anul viitor în sumă de 604 milioane lei.

În contextul discuțiilor despre proiectele de dezvoltare regională și locală, în speță ale celor care vizează îmbunătățirea condițiilor de învățământ în instituții, președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, a remarcat că este necesar să acordăm o mai mare atenție programelor de susținere a copiilor. „Bugetul pentru anul 2024 va fi focusat foarte mult pe programe de susținere a copiilor. Va fi dublată indemnizația unică la naștere. Vor fi majorate salariile profesorilor, vor fi majorate substanțial bursele pentru tineri și elevi. Îndemnul nostru este să depunem mai multe eforturi pentru alocarea resurselor financiare pentru creșe. Dincolo de faptul că e important să susținem copiii, acest lucru este și util pentru economie și pentru piața forței de muncă”, a menționat președintele Comisiei, Radu Marian. În această ordine de idei, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au menționat că pentru proiectele privind îmbunătățirea condițiilor de învățământ în instituțiile preșcolare/școlare, gimnaziale și liceale, gestionate de Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, pentru anul 2024 vor fi alocate 1,5 milioane de lei pentru creșe.

Potrivit informațiilor prezentate, printre prioritățile de bază ale sectoarelor Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale pentru perioada anilor 2024-2026, se regăsesc asigurarea dezvoltării și implementării politicii naționale durabile în domeniul transporturilor și infrastructurii drumurilor; asigurarea accesului populației la servicii de transport rutier calitative și sigure; creșterea competitivității transportului feroviar; dezvoltarea transportului naval etc. Prioritățile domeniului privind aprovizionarea cu apă și sanitație vizează îmbunătățirea managementului serviciilor publice de alimentare cu apă și de sanitație, precum și planificarea și dezvoltarea sistemelor publice de alimentare cu apă și de canalizare în vederea creșterii, către anul 2025, a ratei de conectare a populației la rețeaua publică de canalizare până la 70 % și la rețeaua publică de alimentare cu apă până la 83 %.

Reprezentanții ministerului s-au referit și la proiectele majore finanțate din fonduri externe care urmează a fi implementate în anul 2024. Printre acestea se numără: „Proiectul de susținere a programului în sectorul drumurilor” – 871717,4 mii lei; proiectul „Reabilitarea drumurilor locale”- 460000 mii lei; proiectele „Moldova Drumuri III” – 190000,0 mii lei; proiectului „Construcția locuințelor sociale” – 27000 mii lei; proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și canalizare în Moldova” – 1694490,3 mii lei. Totodată, au fost prezentate unele solicitări de finanțare suplimentară pentru proiecte de impact, precum cele care vizează dezvoltarea drumurilor, dezvoltarea transportului naval, a transportului auto și a celui aerian.

Comisia economie, buget și finanțe a luat act de informațiile prezentate de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, urmând ca acestea să fie luate în considerare la examinarea bugetului de stat pentru anul 2024.

Share