Perspectivele dezvoltării regionale în RM, discutate la nivel internațional

Perspectivele dezvoltării regionale în RM, discutate la nivel internațional

Partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova s-au întrunit, ieri, 8 octombrie 2015, la Chișinău, pentru a discuta  perspectivele dezvoltării regionale în țara noastră și posibilitățile de susținere a unor proiecte concrete în domeniu.

Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a mulțumit în discursul de deschidere a evenimentului pentru suportul acordat în promovarea politicii de dezvoltare regională, atît prin asistența tehnică cît și financiară. „Doresc să reamintesc că politica de dezvoltare regională a fost inițiată și promovată de Guvernul Republicii Moldova în spiritul normelor şi practicilor Uniunii Europene, asumîndu-și anumite obligații în parcursul său European inclusiv prin intermediul Acordului de Asociere. Această politică este orientată spre diminuarea dezechilibrelor teritoriale în ceea ce priveşte dezvoltarea social-economică. În proces sunt antrenate autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, comunităţile locale şi organizaţiile neguvernamentale, care, prin acţiuni coordonate, asigură o dezvoltare social-economică teritorială echilibrată şi sprijină  nemijlocit regiunile de dezvoltare. Suportul partenerilor în acest domeniu este unul important şi benefic, reieșind din resursele limitate ale Fondului Național de Dezvoltare Regională. Doar prin eforturi consolidate putem accelera implementarea activităților planificate”, a subliniat Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

Totodată, ministrul a menționat că  evenimentul reprezintă o  platformă pentru schimbul de opinii cu  partenerii cheie de dezvoltare cu privire la rezultatele obținute și provocările în aplicarea Strategii Naționale de Dezvoltare Regională, precum și prezentarea detaliilor privind Programele Sectoriale Regionale.

În acest context, E. S.  Pirkka Tapiola, șeful delegației Uniunii Europene a precizat că dezvoltarea regională este un element esențial pentru o țară prosperă. „Uniunea Europeană a susținut proiecte de dezvoltare regională încă din anul 2000. Cetățenii Republicii Moldova trebuie să simtă personal rezultatele proiectelor de dezvoltare regională. Ceea ce este necesar acum, este ca în procesul de dezvoltare regională să existe o implicare mai accentuată a societății civile și a sectorului privat”, a menționat E. S. Pirkka Tapiola.

Thomas Weithöner, șeful secției Economie și Cooperare Economică, Ambasada Germaniei la Chișinău a menționat că Germania este unul din principalii parteneri pentru Republica Moldova în ceea ce privește proiectele de dezvoltare regională, iar din anul 2010, au fost acordate aproximativ 20 milioane pentru proiectele de dezvoltare regională.

La rândul său, E.S. Marius Lazurca, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al România în țara noastră, a precizat că România sprijină proiecte de dezvoltare regională în Republica Moldova din anul 2000. „Este foarte important ca autoritățile să acorde o importanță deosebită acestui domeniu, pentru ca cetățenii să beneficieze de servicii calitative de apă și canalizare, managementul deșeurilor sau eficiență energetică a clădirilor”.

La finalul discuțiilor, partenerii de dezvoltare și-au exprimat disponibilitatea de a susține în continuare dezvoltarea echilibrată a regiunilor țării noastre și posibilitatea lansării unor noi parteneriate.

Prezentarea făcută de viceministrul Anatol Usatîi „Dezvoltare Regională în Republica Moldova: Status quo și perspective” o puteți accesa AICI.

img

 

Doina Secrieru

Share