Ministerul Sănătății stabilește următorii pași pentru a spori vaccinarea împotriva virusului papiloma uman

Ministerul Sănătății stabilește următorii pași pentru a spori vaccinarea împotriva virusului papiloma uman

Conform studiilor în domeniu, vaccinul împotriva HPV (virusul papiloma uman) are un potențial ridicat de a preveni mai multe tipuri de cancer generate de virusul papiloma uman – aproximativ 90%, motiv pentru care, din anul 2006, atunci când a fost recomandată pentru prima dată vaccinarea, numărul cazurilor de cancer provocate de acest virus și a verucilor genitale a scăzut semnificativ.

Prin vaccinarea anti-HPV, mult mai puțini adolescenți și adulți tineri manifestă veruci genitale, iar numărul cazurilor de precancer de col uterin la femeile tinere s-a redus. În Republica Moldova, vaccinul împotriva HPV este inclus în Calendarul naţional de imunizare pentru fete și băieți cu vârsta cuprinsă între 9-14 ani.

Pentru a îmbunătăți acoperirea vaccinală împotriva HPV, o cercetare calitativă pentru elaborarea mesajelor și a intervențiilor de comunicare privind vaccinul HPV a fost desfășurată de Ministerul Sănătății și Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în septembrie 2023, cu suportul tehnic al Biroului Regional OMS pentru Europa și Biroul OMS din Republica Moldova.

În cadrul cercetării calitative au fost efectuate studii în teren, care au cuprins discuții în grup și interviuri în profunzime la care au luat parte medicii de familie, asistenții medicali de familie, doctorii specializați în ginecologie, boli infecțioase, oncologie, pediatrie, profesori și părinți, dar și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ANSP și ai Centrului de Sănătate Publică Chișinău.

Scopul acestor discuții a fost de a înțelege mai bine cunoștințele specialiștilor și a părinților legate de vaccinarea generală a copiilor, inclusiv HPV, barierele și factorii favorizanți ai vaccinării, atitudinile, practicile și convingerile acestora cu privire la vaccinarea HPV. Rezultatele preliminare ale cercetării au fost prezentate spre discuție și stabilirea următorilor pași Ministerului Sănătății, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, partenerilor și asociațiilor profesionale.

Republica Moldova a introdus vaccinul HPV pentru fetele cu vârsta de 10 ani în anul 2017.

Vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de a vă proteja de bolile infecțioase.

Share