Forța Fermierilor nu renunță la proteste: Agricultorii au rămas profund indignați de comportamentul arogant al reprezentanților Guvernului

Forța Fermierilor nu renunță la proteste: Agricultorii au rămas profund indignați de comportamentul arogant al reprezentanților Guvernului

Fermierii amenință din nou că vor recurge la alte acțiuni de protest cu tehnica agricolă și cu blocarea traseelor național. Acțiunea va avea loc dacă nicio revendicare, înaintată la suspendarea protestului din iunie, nu va fi realizată. Totodată, aceștia se arată indignați de comportamentul reprezentanților Guvernului în timpul protestului de ieri.

„Agricultorii-membrii Forța Fermierilor au rămas profund indignați de comportamentul arogant al reprezentanților Guvernului în raport cu producătorii agricoli, care ieri au venit la ușa executivului. Propunerea, care ne-a fost transmisă prin intermediul polițiștilor privind înscrierea la audiență la prim-ministru, nu este altceva decât bătaia de joc față de oameni, care hrănesc țara și prin impozitele lor achită salariile demnitarilor de stat, inclusiv cele dublate recent. Este o atitudine față de asociația profesională, care categoric nu poate fi tolerată întru țara cu aspirațiile europene”, susțin fermierii.

Totodată, aceștia menționează că cele două Regulamente privind alocarea compensațiilor și repartizarea motorinei, care au fost aprobate la ultima ședința cabinetului de miniștrii, prevăd un sprijin, care „nu acoperă nici 25 % din pierderile fermierilor la culturile de prima grupă.

„Din cauza tergiversării procedurilor de aprobare, acest ajutor va ajunge la producători agricoli în cel mai bun caz la începutul lunii octombrie. Atenționăm că decizia privind alocarea celor 200 mln lei din Fondul de intervenții pentru compensații încă nu există, precum și nu se cunoaște când ajunge motorina din România”, spun fermierii.

În acest context, reprezentanții asociației Forța Fermierilor au solicitat o discuție cu prim-ministrul Dorin Recean și cu ministrul agriculturii despre situația actuală pe piața cerealelor și oleaginoaselor.

„Agricultorii, care se confruntă acum cu hărțuirea fără precedent din partea creditorilor și riscă să fie distruși până în octombrie, au vrut să dezbată subiectul introducerii unui moratoriu măcar pentru 3 luni la calcularea penalităților, executarea silită a obligațiunilor și demararea procedurilor de insolvență. Am vrut să abordăm problema fluidizării transportului cu care se exportă producția agricolă moldovenească și ucraineană prin crearea coridoarelor vamale speciale pentru cereale și oleaginoase autohtone. Am așteptat să fim informați cum stau lucruri cu accesarea fondurilor europene de compensare a pierderilor agricultorilor în urma războiului, care au fost solicitate de guvernul nostru cu mare întârziere. Întreruperea dialogului fără nici o explicație nu a fost cea mai bună soluție din partea domnului prim-ministru și a creat o tensiune semnificativă în rândurile agricultorilor, care au așteptat cu totul altceva de la actuală guvernare”, se arată în comunicatul emis de Asociația fermierilor.

În context, fermierii susțin că vor întreprinde toate eforturile posibile pentru a avea discuția cu demnitarii-factori de decizi, iar dacă tentativele asociației din nou vor fi ignorate, aceștia menționează că își rezervă dreptul să recurgă la alte acțiuni de protest cu tehnica agricolă și cu blocarea traseelor naționale.

Guvernul a aprobat miercuri, 14 august, Regulamentul care prevede acordarea ajutorului financiar, de 200 de milioane de lei, agricultorilor. De acești bani vor beneficia în jur de 3000 de mici fermieri, care au avut pierderi considerabile la culturile de grâu, orz și rapiță. Tot astăzi, executivul a aprobat și Regulamentul de repartizare a celor 4000 de tone de motorină, donată de România.

Ajutorul urmează să fie calculat de către AIPA în baza cererilor depuse. Aceste ajutoare vor ajuta la prelucrarea a circa 276 de mii de hectare de terenuri ce au fost însămânțate cu culturi de prima grupă.

Amintim că fermierii au organizat proteste zgomotoase în luna iunie. După ce au manifestat timp de două săptămâni în raioane, peste 150 de tractoare au fost aduse la Chișinău și parcate în Piața Marii Adunări Naționale timp de o săptămână. În urma discuțiilor lungi cu autoritățile, fermierii au reușit să obțină, cel puțin declarativ, un ajutor financiar de 200 de milioane de lei din cele 700 de milioane cerute pentru compensarea pierderilor la culturile de prima grupă.

Share