Arina Spătaru salută propunerea ministrului Parlicov de a modifica Metodologia privind repartizarea consumului de energie termică
Activista Arina Spătaru, deputat în Legislatura a X-a, fondatoarea mișcării „Forumul bălțenilor pentru soluționarea problemelor cu CET NORD”, salută anunțul ministrului Energiei, Victor Parlicov, privind modificarea Metodologiei privind repartizarea consumului de energie termică, autorul căreia este ex-vicepremierul Andrei Spînu. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Spătaru spune că a colectat peste 16 mii de semnături din partea bălțenilor pe diferite demersuri, a elaborat circa 8 mii de cereri, petiții, dar și a organizat 11 mitinguri în fața S.A. „CET NORD”, Judecătoriei Bălți, Primăriei mun. Mai mult, a pregătit 500 de dosare ale bălțenilor pentru a acționa „CET NORD” în judecată.
Mai mult, Arina Spătaru a spus că are patru dosare pentru așa zisa „defăimare” din partea S.A. „CET NORD” și încă patru cereri prealabile pentru critica adusă în raport cu acțiunile S.A. „CET NORD” și ale lui Victor Parlicov.
„Doar pentru lunile februarie-martie 2024 am obținut recalcul la circa 16 000 de facturi ale cetățenilor nemulțumiți, pe care i-am consultat zilnic. Toate aceste acțiuni concrete organizate de echipa noastră, de „Forumul bălțenilor pentru soluționarea problemelor cu CET Nord”, din luna februarie până pe 30 iunie au făcut ca pe 30 iunie 2023 să auzim în sfârșit că Metodologia a fost una plina de carențe și necesită modificări substanțiale. Astăzi putem zice cu încredere că, ca și în multe alte cazuri, Metodologia lui Spînu, a fost pusă în aplicare cu totală lipsă de transparență, pe ascuns și desigur cu suportul Comisiei Situații Excepționale, consideră Arina Spătaru.
Arina Spătaru consideră decizia de a modifica Metodologia extrem de întârziată.
„Domnul ministru a recunoscut că a primit sute, chiar și mii de petiții; la fel cum a recunoscut că această metodologie a atins în special interesele bălțenilor, dar n-a explicat de ce. Și aici vă răspundem noi, cei care timp de patru luni am discutat cu mii de bălțeni: în Bălți, dintre cele 33 094 de apartamente, 9 618 sunt debranșate total, ceea ce prezintă circa 30 la sută din spațiul locativ. Acest fenomen pune o presiune enormă asupra stării financiare a întreprinderii SA CET NORD. Întreprinderea a fost renovată din granturile europene, dar, cu așa număr de apartamente debranșate, așa și nu și-a demonstrat eficiența energetică. La acest subiect putem adăuga lipsa de profesionalism și gestionarea defectuoasă a întreprinderii. Plus la toate noi, în Bălți, am avut tariful pentru o gigacalorie mai mare ca în Chișinău cu 30 la sută. Locuitorii municipiului Chișinău la fel au fost nedreptățiți de această metodologie”, mai spune Arina Spătaru.
Activista explică de ce Metodologia lui Spînu este una inechitabilă și anticonstituțională: toți proprietarii apartamentelor au fost puși în condiții egale de a plăti pentru încălzirea locurilor de uz comun; proprietarii apartamentelor debranșate, care au încălzire autonomă, au fost puși să plătească din buzunarelor practic cu 30% mai mult; calculele pentru căldura ajungeau deseori în zona absurdului, inclusiv pentru etajul tehnic care nu există.
„Întrebarea principală ar fi de ce aceste grave erori trebuie să fie făcute din contul buzunarelor cetățenilor? Cine va plăti pentru a repara aceste erori? Noi am cerut anularea Metodologiei și consultări publice pe marginea acesteia. Noi venim pregătiți, cu propuneri concrete, pentru a corecta o mare nedreptate în raport cu cetățenii. Facem apel către ministrul Parlicov la deschidere și corectitudine. Noi ne dorim ca orice leu venit în facturile pentru căldura să fie justificat. Noi cerem ca în luna iulie să fie organizate consultările publice. Astfel, la 1 septembrie fiecare proprietar să aibă certitudinea că el achită factura pe potriva consumului real”, a mai precizat Arina Spătaru.