Ministrul Valeriu Munteanu, invitat la Budapesta
Astăzi, 24 septembrie, ES dl. Matyas Szilagyi, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, a efectuat o vizită de curtoazie la Ministerul Mediului.
Discuțiile cu Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului al Republicii Moldova, s-au axat pe colaborarea în domeniul protecţiei mediului între Republica Moldova şi Ungaria. Conducătorul autorității publice centrale de mediu a ținut să mulțumească dlui Ambasador pentru disponibilitatea de a susține Republica Moldova în cursul ei european și a punctat câteva aspecte ale viitoarei colaborări, care țin de preluarea experienței Ungariei în domeniul gestionării sectorului silvic și al riscurilor de inundații. Dl Ambasador a salutat intenția enunțată de ministrul Munteanu privind fortificarea capacităților de protecție a apelor de suprafață, care curg din Bazinul Carpatic pe teritoriul Republicii Moldova. A reiterat și deschiderea pentru conlucrare, transmiterea cunoștințelor și a experienței specialiștilor ungari în domeniul reconstrucției, modernizării, renovării infrastructurii de protecție în caz de inundații catastrofale.
În cadrul întrevederii, Ministrului Mediului Valeriu Munteanu i-a fost transmisă invitaţia pentru participare la segmentul de nivel înalt din cadrul celei de-a 7-a Reuniune a statelor părţi la Convenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Europa privind protecţia şi utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere şi a lacurilor internaţionale, care va avea loc la Budapesta pe 17 noiembrie 2015.
ES dl. Matyas Szilagyi, Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, a menționat că sesiunea se va focusa pe aspecte relevante pentru viitorul Convenţiei, anume: globalizarea Convenţiei, contribuţia acesteia la era post-2015, cu referire la agenda de dezvoltare globală şi obiectivele de dezvoltare durabilă, examinarea documentelor relevante cu privire la reducerea riscurilor dezastrelor naturale şi schimbărilor climatice. Reuniunea Părţilor de la Budapesta ar putea oferi oportunităţi de a reflecta priorităţile ţării în direcţiile strategice ale viitoarelor activităţi în cadrul Convenţiei. Un subiect de interes reciproc se preconizează a fi și prevederile Convenţiei CEE-ONU privind protecţia şi utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere şi a lacurilor internaţionale.
Precizăm: Colaborarea în domeniul protecţiei mediului între Republica Moldova şi Ungaria
Cooperea în domeniul mediului dintre cele două ţări va fi reglementată de Memorandumul de Înţelegere dintre Ministerul Mediului şi Ministerul Dezvoltării Rurale al Ungariei.
Domeniile de colaborare incluse în Acord se referă la:
· Protecţia naturii, diversităţii biologice, plantelor endemice şi aflate în pericol, speciilor de animale şi habitatelor lor
· Crearea şi managementul ariilor protejate;
· Reducerea poluării aerului;
· Controlul zgomotului;
· Managementul apelor şi al apelor uzate;
· Dezvoltarea tehnologiilor e mediu;
· Managementul substanţelor chimice;
· Managementul deşeurilor;
· Evaluarea impactului asupra mediului şi evaluarea strategică de mediu;
· Implementarea acordurilor multilaterale de mediu;
· Aproximarea legislaţiei Republicii Moldova la aqcuis-ul comunitar;
· Strategia Dunăreană.
Mihaela Rotari