Platforma DA: Reforma ministrului Alaiba privind patenta de întreprinzător a fost făcută aiurea. Solicităm Premierului să amâne data anulării patentelor

Platforma DA: Reforma ministrului Alaiba privind patenta de întreprinzător a fost făcută aiurea. Solicităm Premierului să amâne data anulării patentelor

Platforma Demnitate și Adevăr (DA), în cadrul unei conferințe de presă, a amintit că a atenționat în nenumărate rânduri despre problema patentelor, iar atunci, când, la finele anului trecut urma să fie interzisă definitiv activitatea în baza patentei, a vorbit foarte argumentat de ce nu este oportună această solutie, informează OFICIAL.

„Astăzi, am ajuns în aceeași situație, în doar două săptămâni patentarii rămân pe drumuri! Au trecut șase luni in care s-au bifat anumite consultări, desfasurate prin ianuarie, februarie, fără a fi găsite soluții reciproc avantajoase cu reprezentanții patentarilor si care s-au finalizat cu ultimatumuri din partea ministrului.  Și mai grav este atunci când ministrul de profil ne declara ca nu merge la emisiune sa dezbata un subiect atat de important pentru o anumită categorie de cetățeni si ii frica sa confrunte oamenii cu problemele lor reale in fata.

Cand se va înțelege ca pentru a implementa reforme calitative este nevoie de transparentă, de comunicare cu părțile interesate si de soluții fiabile?

Ce s-a intreprins in aceste 6 luni pentru a debloca situația?

De ce deținătorii de patente nu au fost convinși să treacă la activitatea independentă?

Unde este mecanismul de compensare a costurilor aparatului de casă?

Nici măcar promisiunea ca prin intermediul ODA (Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului) să fie achitat costul aparatului de casă nu a fost respectată, astfel incat patentarii sa nu fie forțați să achite 12.000 de lei pentru a-l procura.

Trebuie sa înțelegem ca, din cei aproape 5000 de deținători de patente majoritatea sunt pensionarii care sunt nevoiți să activeze pentru a nu muri de foame. Dacă ministerul ar fi făcut această analiză, ar fi înțeles că pentru astfel de persoane folosirea aparatului de casă, elaborarea rapoartelor fiscale, va fi destul de complicată, iar după anularea patentelor acești bătrâni vor fi forțați să renunțe la activitate.

De ce este atat de greu de înțeles ca pe patente au rămas sa activeze in mare parte pensionari, care lucrează in orașe mici si sate si pentru care acest gen de activitate nu este nici pe departe business. Ei nu sunt evazionisti fiscali – ei supraviețuiesc!”, a menționat conducerea Platformei.

Platforma DA a constata că, așa-zisa reformă a ministrului Alaiba a fost făcută de mântuială.

„De la 1 iulie, mii de oameni riscă să rămână fără sursa de existență. Cei mai în vârstă vor fi condamnați la supraviețuire din contul pensiilor mizere care nici măcar nu au fost indexate la nivelul inflației, iar cei tineri să plece peste hotare. Însă, cel mai dureros, va fi sa asistăm la scene dezolante cand după 1 iulie, bătrânii umiliți vor fi obligați să-și  pună patrunjelul si ceapă verde din punga si sa plece acasă de la piața fără nici un banut in buzunar, fiindcă nu au aparat de casa.

În acest context, îl îndemnăm prim-ministrul Dorin Recean să ia sub propriul control această problemă. Să amâne data anulării patentelor și să inițieze consultări reale cu patentarii pentru identificarea soluțiilor cele mai oportune și reciproc avantajoase.

Venim cu apel de implicare directă a Prim-ministrului, deoarece deja s-a demonstrat că procesul de anulare a patentelor și trecerea la activitatea independentă nu a fost pregătit calitativ și se limitează doar la un moft al ministrului Economiei”, au mai menționat cei din Platforma DA.

Pentru deblocarea situației și pentru a nu provoca o nouă criză și nemulțumiri în rândul societății, cu noi proteste ale titularilor de patente, care duc la  decredibilizarea guvernării și încurajarea emigrării, Platforma DA a lansat următoarele propuneri în adresa Prim-ministrului:

  1. „Consultarea și elaborarea unui mecanism clar de activitate independentă îndreptat spre diverse grupuri sociale.
  2. Inițierea unor cursuri pentru informarea deținătorilor de patentă cu privire la nouă modalitate de activitate, instruiri de folosire a aparatului de casa si a registrului de evidenta a procurărilor dar si a modalități de achitare a  impozitului pe venit de 1% care devine o obligativitate odată cu trecerea la activitatea independentă.
  3. Menținerea activității de comerț în bază de patentă până în 2025 astfel ca deținătorii de patente să aibă timp să vadă beneficiile activității independente și tranziția să aibă loc benevol”.

„Platforma DA consideră că, această tranziție nu trebuie făcută prin constrângere. Activitatea independentă trebuie să fie făcută atractivă, astfel ca patentarii să-și dorească să își schimbe singuri modul de activitate. Și, în același timp în tot acest proces trebuie de ținut cont și de cei mai în vârstă, pentru care patenta este sursa de existență.

Transformarile sociale negative pe care le parcurgem astăzi pe fundalul mai multor crize ne impune sa gasim solutii, chiar si temporare, pentru a veni cu cat mai mult suport pentru cetățenii noștri si a le proteja veniturile și așa foarte modeste!”, a conchis formațiunea.

Share