3 partide acced în Parlament, în caz de anticipate
În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, conform opțiunilor exprimate de respondenți deciși, trei formațiuni politice ar reuși să depășească pragul electoral de 5%, informează OFICIAL.
Astfel, Partidul Acțiune și Solidaritate ar obține 24.4% din voturile totale (38.5% din rândul respondenților deciși), Partidul Politic Șor ar obține 15.9% (25.1% din deciși), iar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor ar obține 15.3% (24.2% din deciși). Celelalte partide ar acumula procente semnificativ sub 5% din rândul decișilor, printre acestea se numără: Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei cu 1.7% din eșantion (2.7% din deciși), Partidul Mișcarea Alternativă Națională cu 1.3% (2.1% din deciși) și Partidul Nostru cu 1.2% (1.9% din deciși). Mai puțin de un procent din totalul respondenților ar vota cu Platforma Demnitate și Adevăr (0.9%), Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (0.7%) sau pentru Partidul Social Democrat European (0.5%) și PAC Congresul Civic (0.4%), în timp ce alte partide au sub 0.3%.
Este important de subliniat faptul că aceste date nu includ preferințele electorale ale locuitorilor din Stânga Nistrului și ale celor din Diasporă, care ar putea influența configurația finală a rezultatelor scrutinului.
Conform rezultatelor sondajului, distribuția aproximativă a mandatelor parlamentare, fără a lua în considerare opțiunile locuitorilor din Stânga Nistrului și din Diasporă, ar fi următoarea: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar obține 44 de mandate, insuficiente pentru o majoritate simplă, Partidul Politic Șor ar obține 29 de mandate, iar Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) ar avea 28 de mandate.
În perioada 23-30 mai 2023, compania Date Inteligente SRL (iData) a realizat un sondaj național pe un eșantion total de 1032 de respondenți, prin metoda CATI. Sondajul are o eroare maximă de eșantionare de ±3% și este reprezentativ pentru Republica Moldova, cu excepția populației din Stânga Nistrului și a cetățenilor RM care locuiesc în afara țării.