Sediul Federației Moldovenești de Fotbal – 25 ani de când a fost dat în exploatare
Sediul Central al Federației Moldovenești de Fotbal, amplasat pe strada Tricolorului, 39 din Chișinău – Casa Fotbalului – face azi un sfert de secol, 25 de ani, de când a fost dat în exploatare!
Inaugurarea oficială a avut loc pe 29 mai 1998 și a devenit în timp un simbol al fotbalului moldovenesc.
De la înființarea FMF în 1990 și până în 1998, sediul Federației îl constituiau câteva birouri aflate în clădirea guvernamentală, amplasată pe bd. Ștefan cel Mare, 73.
În ianuarie 1994, UEFA a creat Biroul est-european de asistență (East European Assistance Bureau – EEAB), organ care avea menirea să ajute financiar și logistic la integrarea cât mai rapidă și eficientă a noilor asociații din Europa de Est în structurile fotbalistice continentale. Membri ai EEAB au devenit 12 federații: 10 din fostele republici ale URSS (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Estonia, Georgia, Letonia, Lituania, Moldova, Rusia și Ucraina), plus Albania și Macedonia.
În zilele de 28 și 29 mai 1998, la Chișinău, a avul loc ședința EEAB, unde au fost analizate și făcute totalurile activității biroului din ultimii patru ani și a fost discutat programul de asistență financiară pe viitor. La reuniune n-a putut fi prezent din motive familiare Lennart Johansson, președintele UEFA.
Inaugurarea oficială a noului sediul al FMF (autor: arhitectul Tudor Ștefârță) a avut loc vineri, 29 mai 1998.
La ceremonia de deschidere au participat Per Ravn Omdal, vicepreședintele UEFA și președintele federației de fotbal a Norvegiei, Gerhard Aigner, secretarul general al UEFA, Petru Lucinschi, președintele Republicii Moldova, precum și 48 de delegați din 18 țări.
Astfel, FMF a devenit prima federație din Europa de Est, care și-a construit un sediu modern, servind drept exemplu și pentru celelate organizații similare.
După cum a menționat Pavel Cebanu, președintele de atunci al FMF, lucrările de construcție și amenajare a sediului au costat 1,5 milioade de lei, însă niciun ban n-a fost luat din bugetul statului. ”Jumătate din sumă au constituit sursele financiare pe care le-am primit de la sponsorii noștri de peste hotare, iar cealaltă jumătate a fost acordată de către UEFA prin intermediul EEAB”, a menționat Pavel Cebanu.
Casa Fotbalului, cum a fost supranumită peste ani, este situată la intersecția străzilor Tricolorului și Columna (mai jos de Teatrul de operă și balet).