Ilan Șor: Am transformat Aeroportul Internațional Chișinău în mândria țării

Ilan Șor: Am transformat Aeroportul Internațional Chișinău în mândria țării

Readucerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului este un pas total greșit și va avea consecințe economice dezastruoase pentru țară. Despre asta a declarat președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, într-o intervenție video pe rețelele de socializare. El a explicat că decizia din 2013 a Guvernului Filat, de a concesiona acest obiect de infrastructură, a fost corectă dintre cele votate inclusiv de Maia Sandu.

Ilan Șor a explicat că, peste tot în lume, aeroporturile sunt gestionate de investitori privați, deoarece statul este un administrator prost. Asta s-a văzut imediat după ce Aeroportul din Chișinău a fost dat în concesiune.

„Într-adevăr, a fost făcut un volum de muncă enorm – reconstrucția terminalului, modernizarea totală a unei piste, a fost revizuit integral proiectul și începută modernizarea parțială a pistei de bază. Lucrările au fost executate de către un mare concern de construcții – Strabag și, într-adevăr, aeroportul s-a schimbat. Într-adevăr, mulți cetățeni ai țării noastre, chiar și cei care nu mă agreează, recunoșteau că aeroportul a devenit mândria republicii noastre. Cetățenii străini, care vizitau Chișinăul, spuneau, de multe ori, că nu s-au așteptat să vadă la Chișinău un aeroport atât de frumos”, a menționat Ilan Șor.

El a dezvăluit și viziunea investitorilor asupra dezvoltării aeroportului în următorii ani.

„Da, au existat planuri grandioase. A fost în plan și construcția celui de-al doilea terminal – 60 de mii de metri pătrați. Existau și planuri de a construi un terminal de mărfuri. Scopul principal era însă de a transforma Aeroportul Internațional Chișinău într-un hub între Est și Vest, după modelul celui de la Istanbul. Este cu adevărat un proiect de infrastructură foarte mare și interesant pentru Republica Moldova, care ar fi oferit zeci de mii de locuri de muncă, zeci sau poate sute de milioane de dolari în bugetul de stat și multe altele. Noi intenționam chiar să lansăm cursa Chișinău – New York. Eu, în calitate de președinte al consiliului de directori al aeroportului, am avut, în 2015, o întrevedere cu ambasadorul SUA pe acest subiect”, a specificat Ilan Șor.

El a subliniat însă că toate aceste perspective au fost ruinate începând cu anul 2019, când s-a schimbat guvernarea. De atunci, au început presiunile asupra investitorilor și hărțuirea administrației aeroportului, ceea ce, pe lângă ratarea de către stat a profiturilor economice, a speriat investitorii și va aduce probleme inclusiv pentru clienții serviciilor de transport aerian, a explicat Ilan Șor.

De asemenea, el a povestit despre delapidările de la Air Moldova și modul în care compania a fost privatizată.

„În calitate de președinte al consiliului de directori al Aeroportului, participam la diferite ședințe și, într-adevăr, de multe ori am insistat asupra privatizării Air Moldova, deoarece Air Moldova avea la acel moment datorii de un miliard de lei, de fapt, bani furați de la companie de către Scorpan și Sula. Eu atenționam că, dacă nu va fi privatizată, Air Moldova se va prăbuși, într-o zi, căci situația financiară se înrăutățea încontinuu, datoriile creșteau și ei solicitau în permanență ajutor din partea Ministerului Transporturilor”, a notat Ilan Șor.

Share