CEC a consultat proiectul Regulamentului privind finanțarea partidelor politice
Comisia Electorală Centrală (CEC) a organizat, astăzi, discuții publice pe marginea proiectului Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice, elaborat recent de CEC, cu suportul experților Consiliului Europei. Evenimentul dă start șirului de activități ce vor urmări informarea publică privind prevederile noului Cod electoral, precum și consultarea părților interesate în procesul de ajustare și/sau elaborare a cadrului normativ.
La eveniment au participat conducători și trezorieri ai partidelor politice, reprezentanți ai autorităților publice, societății civile și parteneri de dezvoltare.
Președinta CEC, Angelica Caraman, a menționat că acest eveniment este un bun prilej de a avea un schimb de informații pe marginea noutăților care au survenit urmare intrării în vigoare a noului Cod electoral, discuțiile de astăzi axându-se pe principalele reglementări privind finanțarea partidelor politice.
„Ne propunem să avem o participare cât mai largă a părților interesate în ceea ce privește modificările legale pe partea de organizare a alegerilor. Suntem în prag de raportare financiară anuală și ne bucurăm că avem posibilitatea să discutăm și proiectul Regulamentului privind finanțarea partidelor politice. Totodată, CEC continuă să-și consolideze capacitățile în acest scop, prin activitatea subdiviziunii nou create și dezvoltarea sistemelor informaționale de raportare financiară”, a spus Președinta CEC.
Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a făcut o prezentare a principalelor prevederi din proiectul de regulament, care țin de domeniul finanțării activității partidelor politice, evidențiind aspectele noi introduse, comparativ cu prevederile anterioare.
Reprezentanții Promo-LEX, ai Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte, dar și ai partidelor politice au venit cu mai multe comentarii, critici dar și propuneri privind îmbunătățirea și completarea proiectului de Regulament discutat. Acestea s-au referit la reglementarea relațiilor dintre entitățile politice și instituțiile bancare la capitolul deschiderii sau refuzului de a deschide conturi bancare, menționarea activităților de voluntariat în rapoarte și finanțarea activității partidelor de către organizațiile necomerciale ș.a..
Toate propunerile de îmbunătățire a proiectului Regulamentului vor fi analizate de către CEC și documentul ajustat corespunzător înainte de aprobarea acestuia.
Consultarea publică a fost organizată în parteneriat cu Asociația Promo–LEX, în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate” susținut financiar de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), iar proiectul de regulament elaborat cu suportul Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.