Partidul Șor: Sute de pensionari, împiedicați de poliție să protesteze pașnic, la Parlament, față de indexarea pensiilor

Partidul Șor: Sute de pensionari, împiedicați de poliție să protesteze pașnic, la Parlament, față de indexarea pensiilor

Sute de oameni, în mare parte vârstnici, deputați, aleși locali, precum și membri și simpatizanți ai Partidului „ȘOR” au fost împiedicați de poliție, la indicația guvernării PAS, să protesteze, la Parlament, față de indexarea pensiilor de două ori mai puțin decât nivelul inflației. Pensionarii sunt nemulțumiți că, din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate cu doar 14,1%, în loc de peste 30% cât este rata inflației, ceea ce le încalcă mai multe drepturi prevăzute în Constituție.

Participanții la protest au vrut să meargă în fața legislativului, ca să se facă auziți de către majoritatea parlamentară a PAS, care, în decembrie anul trecut, a adoptat o lege prin care s-a anulat indexarea pensiei conform nivelului inflației.

„Noi suntem pensionarii care murim de foame. Nu mai avem cu ce plăti facturile de întreținere, care sunt mari, din cauza prețurilor și tarifelor care cresc de la o zi la alta. Noi suntem poporul și vrem să fim auziți de către cei care ne conduc și care trebuie să ne rezolve problemele!”, s-a plâns o pensionară.

„De ce ne închideți gura? De ce ne interziceți să venim să ne spunem păsul în fața Parlamentului? Legislativul aparține poporului, nu grupării PAS”, a spus un alt pensionar.

Prin urmare, manifestanții au mers în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, acolo unde au scandat: Jos dictatura! Rușine!

„Clădirea Parlamentului este a poporului, dar cei care sunt în interiorul acesteia nu reprezintă interesele cetățenilor. Noi suntem copiii și nepoții acestor vârstnici, care au construit țara noastră. Acești oameni nu merită atitudinea pe care o manifestă cei din PAS atât față de ei, cât și față de întreg poporul Republicii Moldova. Statul este obligat să aibă grijă de cetățeni. Echipa Partidului „ȘOR” și a lui Ilan Șor a luptat și va lupta pentru drepturile cetățenilor. De asemenea, vom continua să realizăm proiecte benefice pentru pensionari și nu numai”, a declarat deputatul Partidului „ȘOR”, Marina Tauber.

În cadrul manifestației, pensionarii au adus produse alimentare, pentru a le arăta autorităților că pensiile mici pe care le au nu le ajung pentru produsele alimentare necesare, medicamente și facturile de întreținere. Cu banii pe care îi primesc în prezent, vârstnicii pot cumpăra mai puține decât cumpărau până la venirea PAS și a Maiei Sandu la guvernare.

„Nu este un secret pentru nimeni că Moldova îmbătrânește. În țara noastră, sunt 700 de mii de pensionari. Este regretabil că, până în prezent, Parlamentul nu a adoptat niciun proiect pe care l-a elaborat fracțiunea noastră privind susținerea pensionarilor. Printre aceste proiecte de lege se numără și cel privind majorarea pensiei minime până la 5.000 de lei, care se prăfuiește în sertarele legislativului. Guvernarea se laudă că a majorat pensiile minime până la 2.000 de lei, dar, atenție, nu pentru toți, ci doar pentru cei care au un stagiu complet de cotizare. Cu acești bani cumperi însă mult mai puține decât cumpărai până la așa-zisa majorare a pensiilor”, a precizat deputatul Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova.

„Pensiile trebuie să fie indexate conform nivelului inflației, nu cum vrea guvernarea PAS, din care fac parte bandiți, care fură bani din buget și din buzunarele pensionarilor. Jos Maia Sandu!”, a adăugat consilierul Consiliului municipal Chișinău, Valeri Klimenko.

Înainte de protestul din centrul Capitalei, reprezentanții Partidului „ȘOR” au depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care au contestat legea abuzivă, adoptată de majoritatea parlamentară a PAS, în decembrie anul trecut, potrivit căreia, din 1 aprilie, pensiile vor fi indexate doar cu 14,1%, în loc peste 30% cât este rata inflației, ceea ce contravine flagrant Constituției. Mai exact, majoritatea parlamentară a PAS a adoptat un amendament la Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023, prin care s-a făcut derogare de la regula de bază potrivit căreia indexarea anuală se efectuează în baza ratei inflației și nivelului de creștere a prețurilor.

Share