Acțiunile CNI consolidate cu suportul PNUD și CRPE
Din septembrie anul trecut până în prezent Comisia Națională de Integritate (CNI) a beneficiat de suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în ceea ce privește „Consolidarea capacităților CNI”. Proiectul respectiv a fost implementat în parteneriat cu Centrul Român de Politici Europene (CRPE) și a fost finanțat de Ministerul de Externe al Guvernului României. Rezultatele acestui proiect au fost raportate în cadrul ședinței finale a Comitetului de Coordonare care a avut loc ieri la sediul CNI.
Așadar, în această perioadă pentru Comisia Națională de Integritate au fost realizate o serie de acțiuni în vederea dezvoltării capacităților instituționale, fiind elaborat un set de documente strategice, cum ar fi:
- Programul de Dezvoltare Strategică a Comisiei Naționale de Integritate pentru 2015-2020, care reprezintă „documentul de identitate” al instituției pe plan intern și extern, asigurând identificarea priorităților de dezvoltare a instituției pentru următorii 6 ani;
- Concepția privind prevenirea conflictelor de interese, incompatibilităților și a acumulării de averi nejustificate;
- Ghidul privind documentarea și soluționarea conflictelor de interese;
- Ghidul de completare a declarației cu privire la venituri și proprietate și a declarației de interese personale;
- Ghidul privind soluționarea conflictelor de interese în cadrul procedurilor de utilizare a asistenței externe.
De asemenea, cu suportul PNUD a fost elaborat și pachetul de legi privind eficientizarea instituției: Proiectul Legii privind declararea averii, intereselor personale, conflictelor de interese și cadourilor; Proiectul Legii cu privire la Centrul Național de Integritate și Proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative.
Urmare elaborării acestora și întru susținerea lor, CRPE a lansat studiul „10 probleme ale sistemului de integritate publică din Republica Moldova”.
Tot datorită acestui proiect în valoare de circa 200 mii de dolari au fost organizate și finanțate mai multe vizite de studiu ale reprezentanților CNI la instituții similare din Europa.
Astfel, prima destinație a fost Agenția Națională de Integritate din România. În această direcție au mers 5 angajați ai CNI și 3 jurnaliști moldoveni care scriu pe teme de integritate. Următoarea vizită de studiu a avut loc la Agenția Anticorupție din Serbia, unde alți 3 angajați ai Comisiei s-au familiarizat cu experiența acestora în domeniul prevenirii corupției.
Cea mai recentă vizită a avut loc acum o săptămână în Slovenia. Reprezentanții CNI s-au întors de acolo nu doar cu bune practici, dar și cu un memorandul de colaborare încheiat cu Comisia pentru Prevenirea Corupției din țara respectivă.
Lista de vizite va fi încheiată în această lună și va avea loc în următoarele zile la Comisia de Etică și la Inspectoratul Fiscal din Lituania.
Prin urmare, pentru acțiunile menționate, dar și pentru cele care nu și-au găsit locul în cele relatate, Comisia Națională de Integritate aduce MARI MULȚUMIRI Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova și Centrului Român de Politici Europene, în mod special Ludmilei Lupu, managerul proiectului „Consolidarea capacităților CNI”, dar și tuturor celor care s-au implicat în realizarea acestui proiect.
Nu în ultimul rând, CNI aduce sincere mulțumiri finanțatorilor proiectului, în special Guvernului României.
Comisia Națională de Integritate speră că eforturile depuse de către cei vizați vor da roade și mai multe în continuare, iar capacitățile instituției vor avea durabilitate maximă.
Maria Roşca