Arta cămășii cu altiță – inclusă în lista UNESCO

Arta cămășii cu altiță – inclusă în lista UNESCO

„Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” (dosar înaintat UNESCO în martie 2021), înscrisă, astăzi, în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității.

Dosarul, întocmit cu participarea grupurilor naționale de experți din România și Republica Moldova, elaborarea sa fiind coordonată de către Ministerul Culturii din România, a fost evaluat în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, la Rabat, Maroc.

„Trebuie să recunoaștem, au fost momente de tensiune maximă, dar problemele s-au transformat în oportunități, iar arta cămășii cu altiță, toate sentimentele cusute în ie, vor bucura și se vor transmite din generație în generație, lumii întregi, la un alt nivel.

Dar ce frumos s-a vorbit de la tribună, astăzi, despre cămașa noastră cu altiță! Un mulțumesc aparte prințesei Arabiei Saudite!

Salut preocuparea Comitetului, care a dat posibilitatea celor două țări ale noastre de a oferi toate clarificările necesare, pentru a susține înscrierea acesteia în lista reprezentativă UNESCO.

În acest context internațional zbuciumat, felicit pe toți membrii comunităților, care păstrează și transmit această artă și meșteșugul ei, pentru a ne menține vii valorile identitare.

Sunt recunoscător tuturor actorilor de la nivel local, grupurilor de inițiativă civică, ONG-urilor, tuturor celor implicați în educația respectului pentru patrimoniu, asigurând creșterea sensibilității față de valorile intangibile, precum și promovarea acestora.

Un mulțumesc aparte echipelor celor două ministere: Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ministerul Culturii; Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania, pentru contribuția colosală la această cauză națională.
Să purtăm în continuare IA cu mâdrie recunoscută pe tot mapamondul!”, spune ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Share