CUB – nemulțumit de modul cum s-a adoptat Planul de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate de Comisia Europeană privind statutul de țară candidat la UE
Comitetul pentru Unitate și Bunăstare (CUB) este nemulțumit de adoptarea defectuoasă a Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate de Comisia Europeană privind acordarea statutului de țară candidat Republicii Moldova, informează OFICIAL.
CUB spune că consultările făcute de MAEIE au fost făcute formal și superficial.
„Planul de acțiuni al Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a fost adoptat în mod grăbit fără o justificare credibilă. Documentul are un caracter politic ce urmărește mai mult un scop tehnic de a raporta către partenerii europeni decât angajamentul de asumare a unor schimbări profunde, calitative și durabile.
Potrivit estimărilor făcute de experții CUB, peste 1/3 din obiectivele inserate în versiunea finală a Planului de acțiuni au fost fie deja adoptate, fie sunt neglijabile, fie reprezintă intenții și nu indicatori relevanți pentru problemele urgente sesizate de Comisia Europeană. Regretăm că foarte puține propuneri din cele prezentate de Comitetul pentru Unitate și Bunăstare au fost luate în considerație de către conducerea MAEIE. Acest lucru a fost reiterat recent chiar în cadrul Conferinței ”Politica Externă și de Securitate a RM în contextul dezideratului de integrare europeană” de la Universitatea de Stat din 23 august, 2022.
Organizatorii conferinței (IDIS „Viitorul”, Facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative a USM, Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice și Centrul pentru Studii de Securitate și Management al Conflictelor) au reiterat semnificația strategică a cursului european urmărit de guvernare, dar au tras un semnal de alarmă cu privire la stilul relaxat, superficial cu care a fost elaborat și promovat Plan de Acțiuni privind statutul de candidat UE”, spune CUB.
CUB consideră că procesul de aderare la Uniunea Europeană mult prea important, prea serios pentru a fi tratat cu superficialitate, și previne autoritățile că nu vor tolera derapaje.
„Mai mult, vă anunțăm că vom dezaproba public orice tentații de a monopoliza procesul de stabilire a priorităților și de monitorizare a direcțiilor sale de către grupuri clientelă a factorilor politici. Fiind convinși de faptul că procesul de aderare are o valoare transformativă uriașă pentru societatea, economia, administrația Republicii Moldova, oferindu-ne șansa de a ne reuni liberi într-un spațiu al libertății și civilizației europene, cerem autorităților instituirea unor mecanisme cât mai incluzive, democratice, pluraliste de consultări publice în procesul de integrare europeană”, spune CUB.
Comitetul a transmis încă o dată propunerile Comitetul pentru Unitate și Bunăstare pentru a îmbunătăți și perfecționa calitatea Planului de acțiuni adoptat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova pentru a rezolva condițiile puse de Consiliul European.
„Solicităm Ministerului și Guvernului în ansamblu să demonstreze înțelepciune, profesionalism și depolitizare a procesului de consultări, acum și mai departe.
Declarația și Recomandările CUB vor fi transmise Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și instituțiilor europene vizate, inclusiv ambasadelor statelor UE la Chișinău pentru a semnala aceste incidente cu scopul prevenirii repetării lor.
„Reieșind din cele menționate mai sus, considerăm la fel de important ca autoritățile competente să nu repete aceleași practici defectuoase și în procesul de elaborare a strategiei de securitate a RM, planificată în timpul apropiat, atribuind-o unui cerc îngust de reprezentanți ai societății civile, care denotă loialitate politică față de guvernare.
În acest sens, cerem autorităților RM următoarele:
1. Să implice în mod obligatoriu toți actorii calificați pe domeniul studiilor de securitate, care ar aduce valoare adăugată calității procesului și documentului de strategie.
2. Așteptăm din partea autorităților îndeplinirea riguroasă a legislației cu privire la transparența actelor oficiale.
3. Solicităm guvernului să trateze cu prioritate implicarea unor actori din regiune, inclusiv din Bălți, Comrat și Cahul, care ar adăuga procesului legitimitate și sinergie.
4. Este necesar ca înainte de elaborarea documentului prealabil, procesul să fie inițiat printr-o serie de dezbateri prealabile, de concept, ferindu-l de abordări sectariste ori conceptual eronate.
5. De asemenea, atragem atenția autorităților implicate în acest proces să ia în serios consultările cu societatea civilă, să raporteze asupra recomandărilor și propunerilor recepționate din partea actorilor săi, inclusiv a mediului academic și profesional, abandonând orice scurtători care i-ar fi sugerate de unii consultanți politici, certați cu gramatica democrației pluraliste de care Republica Moldova are atâta nevoie.
Monitorizând atent procesele prin care trece astăzi Republica Moldova, îndemnăm și organizațiile numite convențional parteneri pentru dezvoltare să nu încurajeze orice fel de devieri de la regulile democratice. Reamintim partenerilor externi că tolerarea acestor fenomene vor face numai rău cetățenilor Republicii Moldova, regimului politic și șansei de recuperare democratică în țara noastră în contextul general al integrării europene”, se mai spune în Declarația CUB.