Prima săptămână din august este Săptămâna Mondială a Alăptării

Prima săptămână din august este Săptămâna Mondială a Alăptării

Săptămâna Mondială a Alăptării (SMA) este marcată anual în peste 175 de ţări şi vine să încurajeze alăptarea întru a îmbunătăţi starea de sănătate a copiilor din întreaga lume. Activitățile în cadrul SMA sunt coordonate de Alianța Mondială pentru Alăptare – o rețea globală de persoane și organizații implicate în protecția, promovarea și sprijinirea alăptării.
Sloganul din anul curent: „Alăptează și lucrează: Acum este posibil!”, sugerează mobilizarea pentru susținerea femeilor de a combina alăptarea și munca, crearea în mediul familiei, comunității, în condiții de angajare în muncă a  condițiilor prielnice în acest sens.
În Republica Moldova (conform rezultatelor studiului MICS 2012), printre copiii cu vârsta sub 5 ani 6% suferă de retard statural (au înălțimea mică pentru vârsta lor), pe când 2% au retard ponderal. Copiii din familiile sărace sunt de 4 ori mai expuși riscului de a avea reținere în creștere din cauza insuficienței cronice de substanțe nutritive de bază. Concomitent, circa 5% din copiii cu vârsta sub 5 ani sunt supraponderali (au greutatea mare pentru înălțimea lor), cei din familiile bogate fiind de 2 ori mai expuși riscului de a fi supraponderali.
Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.
Alăptarea exclusivă este definită ca practică de alăptare în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă). Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive de care au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de unele boli, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial.
În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă.
Alăptarea aduce beneficii și mamelor, reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân, previne depresia postnatală, ajută la refacerea uterului, este o formă naturală de contracepţie, ajută mama să revină la greutatea ideală.
Legislația Republicii Moldova privind relaţiile de muncă cu femeile gravide şi mamele cu copii conține prevederi referitoare la timpul de muncă parţial, pauzele pentru alimentarea copilului; interzicerea aplicării perioadei de probă la angajare, restricții vizând munca de noapte, munca suplimentară, cuprinde garanţii la angajare pentru femeile gravide şi persoanele cu copii în vârstă de până la 6 ani, prevede interzicerea concedierii femeilor gravide, a femeilor care au copii în vârstă de până la 6 ani şi a persoanelor care folosesc concediile pentru îngrijirea copilului cu excepţia unor cazuri aparte prevăzute de lege.
Obiectivul național, conform prevederilor Programului naţional în domeniul alimentaţiei şi nutriţiei pentru anii 2014-2020 este: „Creşterea, către anul 2020, a proporţiei alăptării exclusive în primele 6 luni până la 70% şi duratei medii a alăptării până la cel puţin 4 luni”.
Mihaela Rotari
Share