Raportul privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în 2021 a fost prezentat Parlamentului

Raportul privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în 2021 a fost prezentat Parlamentului

Raportul privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în 2021 a fost prezentat astăzi în ședința plenară a Parlamentului. Informațiile au fost prezentate de către Avocatul Poporului, Ceslav Panico, și de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu.

Potrivit informațiilor, în anul 2021, instituția a recepționat 1081 de cereri. Autorii fac referire la încălcarea drepturilor omului, în special dreptul la un proces echitabil, dreptul la viață, integritate fizică și psihică, dreptul la ocrotirea sănătății, dreptul la libertatea individuală sau dreptul la asistență și protecție socială.

Deputata Ana Racu, care este și membră a Comitetului ONU împotriva torturii, a încurajat Avocatul Poporului să manifeste determinare și curaj în activitate, menționând importanța instituției într-un stat de drept: ”Instituția Avocatului Poporului este o garanție că drepturile omului nu sunt doar declarate, dar și respectate”, a adăugat deputata.

Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, deputata Doina Gherman s-a referit la impactul implementării Convenției de la Istanbul asupra asigurării respectării drepturilor femeilor. ”Noi putem să includem instituția Avocatul Poporului în Comisia interinstituțională, din care fac parte șase ministere, ca să puteți contribui activ în procesul de implementare a Convenției de la Istanbul”, a menționat deputata.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a remarcat buna colaborare cu Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice, precizând că acest cadru oferă Avocatului Poporului posibilitatea de a înainta propuneri, idei și recomandări care sunt luate în considerare de deputați și de alte autorități ale statului.

La rândul său, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a menționat că, pe parcursul anului trecut, numărul de cereri parvenite a constituit 150. Acestea vizează violența asupra copiilor, responsabilitățile și obligațiile părinților biologici, drepturile copiilor bănuiți, acuzați sau găsiți vinovați de încălcarea legii penale etc. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a făcut o remarcă că numărul cererilor este în scădere.

Președintele Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Grigore Novac, a relatat că, pe platforma comisiei, cu regularitate au loc prezentări de rapoarte tematice ale Avocatului poporului, în urma cărora sunt adoptate decizii și recomandări către Guvern și alte instituții care sunt parte a procesului de protecție a drepturilor omului, în special, a drepturilor copilului.

”Împreună avem o muncă mare în continuare. Propun să examinăm oportunitatea de a extinde platforma discuțiilor la tema drepturilor copiilor, temă de interes sporit pentru deputați, dar și pentru toată societatea”, a subliniat președintele comisiei parlamentare de specialitate.

Prezentarea raportului, runda de întrebări și răspunsuri pe marginea acestuia s-a încheiat cu adoptarea Hotărârii Parlamentului, pentru care au vota 79 de deputați.

Avocatul Poporului asigură respectarea drepturilor și libertăților omului de către autoritățile publice, organizații și întreprinderi, de către organizațiile necomerciale și de către persoanele cu funcții de răspundere de toate nivelurile. Conform procedurii legislative, Parlamentul numește doi Avocați ai Poporului autonomi unul față de celălalt, iar unul dintre ei este specializat în probleme de protecție a drepturilor și libertăților copilului.

Share