Radu Mudreac: Guvernul pur și simplu este obligat să sprijine industria prelucrătoare din Moldova

Radu Mudreac: Guvernul pur și simplu este obligat să sprijine industria prelucrătoare din Moldova

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor cheamă Guvernul să sprijine producătorii agricoli pentru a asigura securitatea alimentară a țării. Despre aceasta au declarat, în cadrul unui briefing, Radu Mudreac, deputat al fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară, și ex-ministrul agriculturii, Ion Perju, informează OFICIAL cu referire la un comunicat de presă.

„Prețurile au înnebunit, Guvernul nu face nimic pentru reducerea acestora sau cel puțin pentru menținerea lor și „se acoperă” cu politica Băncii Naționale și cu inflația importată”, a menționat Ion Perju.

Ex-ministrul a prezentat câteva date statistice, conform cărora prețurile medii de consum au crescut cu 27% în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 (în ultimele 12 luni), inclusiv la produsele alimentare – cu 30%, la mărfurile nealimentare – cu 19%, la serviciile pentru populație – cu 34%.

Astfel, materia primă s-a scumpit cu 30%, legumele – cu peste 69%, ouăle de găină – cu 53%, pâinea – cu 26,6%, produsele din carne și lactatele – cu 24% și, respectiv, 23%.

În conformitate cu datele statistice, în anul 2021, consumul de produse alimentare a constituit 42 la sută din suma tuturor cheltuielilor unei gospodării casnice estimate, după care au urmat cheltuielile pentru serviciile locativ-comunale.

„Până la finele anului curent, ponderea produselor alimentare va depăși 50% și populația va fi nevoită să aleagă: să cumpere pâine ori să plătească pentru gazele naturale”, a remarcat Ion Perju.

Ion Perju a atras atenția asupra faptului că scumpirea produselor alimentare este cel mai mult influențată de prețurile la resursele energetice, mijloacele de protecție a plantelor, îngrășăminte și semințe. Potrivit lui, până la finele acestui an, prețurile la produsele agricole vor fi mult mai mari, ținând cont de cheltuielile suportate.

El a mai menționat că în anul curent, mii de hectare de terenuri agricole au rămas neprelucrate, deoarece producătorii agricoli nu-și pot permite asemenea cheltuieli, iar sute de fermieri se află în pragul falimentului. Iată de ce astăzi, mai mult decât oricând, sunt necesare acțiuni urgente din partea guvernului.

Radu Mudreac a subliniat faptul că guvernul trebuie să sprijine producătorii agricoli, pentru a asigura securitatea alimentară a țării. La rândul său, fracțiunea BCS a înaintat în parlament câteva inițiative legislative. Este vorba despre:

– Rambursarea a 100% accize și TVA achitate pentru motorina utilizată pentru lucrările din sectorul agricol. Aceasta constituie aproximativ 10 lei de la fiecare litru de motorină. O inițiativă în acest sens a fost deja înregistrată în parlament, însă guvernul a respins-o. Fracțiunea BCS consideră că guvernul trebuie să-și revadă decizia privind asistența acordată sectorului agricol.

– Compensarea a minim 3 lei pentru un kg de mere date spre prelucrare care astăzi se achiziționează la prețul de doar 1,45 lei/kg. Aceasta ar permite acoperirea cel puțin parțială a sine-costurilor suportate de producătorii de fructe, care au rămas cu producția în frigidere.

– Restituirea TVA la procurarea produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților.

– Achiziționarea în rezerva de stat (suplimentar la cantitatea existentă la moment) a minimum 100 mii tone de grâu alimentar. În situația restricționării exportului de grâu, producătorii de cereale practic au fost lipsiți de surse financiare pentru acoperirea cheltuielilor operaționale.

– Modificarea Legii cu privire la achizițiile publice prin prioritizarea achiziționării produselor alimentare autohtone pentru instituțiile publice, în special pentru grădinițe, școli, spitale, penitenciare etc.

În încheiere, Radu Mudreac a subliniat faptul că situațiile de criză sunt niște provocări care stimulează dezvoltarea industriilor. Și astăzi, Guvernul pur și simplu este obligat să sprijine industria prelucrătoare din Moldova și să-i ofere posibilitatea de a atinge un nou nivel.

Share