UE anunţă că va acorda sprijinul bugetar doar după aprobarea unui program cu FMI

UE anunţă că va acorda sprijinul bugetar doar după aprobarea unui program cu FMI

Uniunea Europeană va debloca suportul bugetar pentru Republica Moldova doar în anumite condiţii, potrivit unei declaraţii de presă a Delegației UE la Chișinău. Plățile vor fi efectuate după îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute în acordurile semnate cu Guvernul în ceea ce privește „obiectivele politicii sectoriale, stabilitatea macro-financiară, precum și respectarea principiilor de supraveghere și transparență bugetară”, informează MOLDPRES.

Problemele cu care se confruntă sectorul bancar au trezit îngrijorarea cu privire la stabilitatea macro-financiară, se precizează în Declaraţie. În acest context, Uniunea Europeană consideră că doar un program cu FMI ar putea garanta că se vor lua măsuri pentru soluționarea problemelor sectorului bancar.

UE anunţă că va acorda sprijinul bugetar doar după aprobarea unui program cu FMI. Un program nu poate fi solicitat de un guvern interimar, astfel că această problemă este un motiv în plus şi serios „pentru a accelera procesul de formare a unei noi coaliții de guvernare”.

„Odată învestit, noul guvern va trebui să solicite neîntîrziat Fondului Monetar Internațional negocierea unui nou program. Aprobarea unui asemenea program ar reface încrederea în stabilitatea macro-financiară a Moldovei și ar deschide calea reluării plăţilor de suport bugetar din partea UE”, declară șeful delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola.

Anterior şi Banca Mondială a anunţat că va oferi Republicii Moldova un nou suport bugetar în sumă de 45 milioane dolari SUA în schimbul unor „acțiuni decisive în vederea soluționării problemelor din sectorul bancar”. „Ar fi ilogic și iresponsabil ca Banca Mondială să transfere în buget banii acționarilor săi prin “ușa din față”, în timp ce există riscuri ca sume și mai mari de bani publici să fie pierdute prin „ușa din spate”, din cauza fraudelor și corupției din sectorul bancar”, menţiona Alex Kremer, director al Băncii Mondiale în Moldova.

Încheierea unui program de colaborare cu FMI „are o importanță majoră pentru asigurarea durabilității bugetului, atît pe termen scurt, cît și pe termen mediu”, recunoaşte Ministerul Finanţelor. Lipsa unui program ar putea periclita obținerea suportului bugetar extern, suma căruia, în proiectul bugetului de stat, este de circa 2 238,1 milioane de lei.

Bugetul de stat pentru anul 2015 a fost adoptat cu un deficit de 4 miliarde de lei. Bugetul a fost executat în primele cinci luni ale acestui an cu un deficit de circa 959 milioane de lei, sub nivelul prognozat, ca urmare a reducerii drastice a cheltuielilor, cu aproape 19 la sută față de prevederile pentru această perioadă. Guvernul a anunţat un regim de austeritate, în condiţiile în care nu se reuşeşte acumularea la buget a veniturilor planificate, iar suportul bugetar extern a fost suspendat.

Share