
Peste 100 milioane de euro – investiții în R. Moldova, sunt puși în zona de așteptare. Care e motivul?
Administratorul Zonei Economice Libere (ZEL) „Bălți”, Marin Ciobanu a declarat, în cadrul Clubului Presei Economice, că, actualmente circa 100 de milioane de euro, ce urmau să vină sub formă de investiții în R. Moldova, sunt în așteptare. Motivul acestei situații ține de informațiile confuze despre sistarea activității ZEL-urilor, care circulă în ultima perioadă, informează OFICIAL.
Ciobanu a fost întrebat despre soarta ZEL-urilor urmare a informațiilor lansate de Ministerul Economiei, precum că administrațiile ar urma să fie lichidate, în cadrul Clubului Presei Economice, care a avut loc la 23 martie.
Administratorul ZEL „Bălți” a spus că, aceste informații au bulversat investitorii.
„S-a făcut o defavoare foarte mare cu aceste opinii, promovate de anumiți experți. Aceste declarații au bulversat investitorii, care brusc nu mai știau ce să facă. Mulți au stopat proiectele investiționale, exemplu este compania din Strășeni sau altă companie din Rezina, care achiziționase 8 hectare de teren cu 10 milioane de euro. În total, conform informațiilor noastre, circa 100 milioane de euro, ce urmau a fi investite, au fost puse în așteptare”, a precizat Ciobanu.
El a afirmat că recent s-a întâlnit cu un important investitor din Danemarca, care i-a spus că, războiul din Ucraina se va termina, dar, fără o claritate despre activitatea în R. Moldova, ei nu pot face investițiile.
„L-am încurajat, i-am dat asigurări că vom găsi soluții. Până acum, noi, cei 7 administratori ai ZEL-urilor, nu am avut vreo ședință la Ministerul Economiei, dar am văzut că instituția dă asigurări că totul va fi bine. Apropo, în comunitatea europeană activează peste 100 de zone libere, care oferă facilități mult mai atractive decât cele autohtone. De exemplu, timp de 10 ani în țările baltice nu se achită impozit pe profit, în Polonia – contribuții sociale”, a specificat el.
Marin Ciobanu a reiterat faptul că, Acordul de Asociere prevede termenul de funcționare pentru ZEL-uri de până la 10 ani, adică până în 2026, dar aceasta nu e un fapt finit.
„R. Moldova nu e nici măcar candidat de aderare la Uniunea Europeană, noi putem cere modificarea acestui termen și sunt convins că vom fi susținuți”, a conchis administratorul.
Notă: Zona Economică Liberă „Bălți” a marcat, la 23 martie 2022, 12 ani de la fondare. În acești ani, au fost create peste 10 mii de locuri de muncă, iar, în anul 2020, ZEL „Bălți” a asigurat circa 33% din producția industrială a țării și aproape 15% din exporturile totale. La moment aici activează 81 de rezidenți, în 19 subzone, amplasate pe întreg teritoriul țării, iar investițiile sunt de peste 250 mln. de dolari. Actualmente, ZEL „Bălți” deține peste jumătate din toate investițiile realizate în ZEL-urile din Moldova și circa 2/3 din producția industrială și locurile de muncă create în cadrul acestora. În anul 2020, ZEL „Bălți” a asigurat circa 33% din producția industrială a țării și aproape 15% din exporturile totale. Pe parcursul anului 2021, rezidenții au achitat fondul de salarizare în sumă de peste 1 miliard 18 mil.lei, impozite și taxe în bugetul național – 481,3 mil. lei și achiziții de la companii autohtone de peste 465 mil. lei. Valoarea producției industriale generate de aceste companii s-a cifrat la circa 7 miliarde 956 mil lei.
Doina Buruiană