Concluziile Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile după 3 luni de activitate

Concluziile Comisiei de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile după 3 luni de activitate

După 3 luni de activitate, Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului a venit cu anumite constatări preliminare, informează OFICIAL.

Potrivit informațiilor, în această perioadă, Comisia de anchetă s-a întrunit în 10 ședințe, astăzi a fost a 11-a ședință, în cadrul cărora au fost audiate organele administrației publice centrale care asigură administrarea de stat în domeniul folosirii și protecției subsolului și alte instituții și persoane interesate.

Comisia a întreprins vizite de documentare la 5 întreprinderi miniere, cu informarea prealabilă a conducătorilor carierelor, precum și a autorităților a administrației publice locale. Au fost realizate discuții cu administratorii întreprinderilor miniere, precum și examinate plângerile și propunerile legate de activitatea carierelor.

Totodată, conform informațiilor se constată că 147 de agenți economici desfășoară activități de extragere a zăcămintelor de substanțe minerale utile.

„Urmare a examinării materialelor și informațiilor prezentate, comisia a constatat cu certitudine că regimul oligarhic a lui Plahotniuc cu rea intenție a paralizat instituțiile statului pe tot lanțul valoric ca să poată nestingherit să fure din bunurile și resursele statului care aparțin poporului. Reforma administrației publice centrale s-a dovedit a fi un eșec. Nu doar reforma, dar și intervenția în cadrul normativ au creat mai multe lacune care au permis agenților economici de rea-credință să prejudicieze bunul public în proporții deosebit de mari. Pe parcursul activității comisiei am văzut și agenți economici de bună credință, care respectă legea și un proces e administrare modern de exploatare a resurselor minerale utile”, au declarat reprezentanții Comisiei, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, Comisia a depistat câteva încălcări:

  • „De mai multe ori am identificat situații de extragere neautorizată a substanțelor minerale utile din extravilanul localităților, precum și lipsa de reacție din partea autorităților publice în contracararea acestor fenomene negative;
  • Valorificarea substanțelor minerale utile de către agenții economici cu încălcarea prevederilor contractelor de folosință a subsolului, a perimetrului minier, a planurilor de execuție exploatare etc.;
  • Desfășurarea activității de exploatare minieră pe terenurile cu destinație agricolă în lipsa excluderii temporare a acestora din circuitul agricol și fără achitarea despăgubirilor corespunzătoare de producție agricolă;
  • Neexecutarea obligației privind recultivarea sectoarelor de teren degradate de lucrări miniere ca rezultat solul sunt supuse degradării în proporții considerabile, iar pentru acest lucru este nevoie de multe resurse financiare care trebuie să fie identificate atunci când o activitate este lansată;
  • Executarea lucrărilor de exploatare a substanțelor minerale utile cu depășirea limitelor sectoarelor de teren asupra cărora beneficiarul are dreptul de proprietate, dar afectează bunul imobil și dreptul de proprietate ale altor persoane”.

Pe parcursul anilor 2018-2021 au fost aplicate amenzi de 202 250 lei. În perioada anilor 2011-2020 s-a dispus pornirea a 55 cauze penale. Prejudiciul estimativ adus mediului urmare a acțiunilor ilegale ale agenților economici constituie suma de 850 milioane lei, prejudiciul reparat este de doar 1,2 milioane lei sau 0,14% din suma totală a prejudiciului calculat.

Menționăm că, Comisia de anchetă privind modul de exploatare a substanțelor minerale utile și determinarea impactului asupra mediului a fost instituită în noiembrie anul trecut.

Cristina Jicol

Share