Mecanismul de control al autorităților publice, aflate sub control parlamentar, ar putea fi modificat

Mecanismul de control al autorităților publice, aflate sub control parlamentar, ar putea fi modificat

Conducătorii autorităților publice, aflate sub control parlamentar, ar putea fi revocați din funcție, în cazul în care se constată că aceștia își desfășoară atribuțiile de serviciu într-o manieră neconformă și necorespunzătoare cu legea. În acest sens, Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, raportul pentru un proiect de lege, care vizează modificarea mai multor acte normative, printre care Legea privind Comisia Națională a Pieței Financiare, Legea concurenței, Legea cu privire la achizițiile publice, Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova și Legea cu privire la energetică.

Autorii documentului propun o serie de modificări legislative, care să permită responsabilizarea conducătorilor anumitor autorități publice și instituirea unui mecanism de control și de sancționare a lor. Mai exact, proiectul prevede acordarea dreptului Parlamentului de a revocara din funcție membrii autorităților publice, dacă, în urma audierii rapoartelor anuale de activitate, se constată că persoana respectivă nu a executat corespunzător obligațiile, prerogativele sau atribuțiile sale de serviciu.

Printre autoritățile aflate sub control parlamentar, vizate în acest proiect de lege, se numără Comisia Națională a Pieței Financiare, Consiliul Concurenței, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliul Audiovizualului și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

Trebuie de menționat că, în prezent, cadrul legal nu prevede pârghii de a efectua un control veritabil asupra activității autorităților publice autonome, responsabile în fața Parlamentului, sau a conducătorilor lor. Potrivit art. 128 al Parlamentului, autoritățile sunt obligate să prezinte rapoarte anuale de activitate și, în baza lor, deputații pot adopta anumite hotărâri.

Doina Secrieru

Share