Viceministru: Experienţa de cooperare a statelor europene neutre cu NATO este foarte importantă pentru RM
Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a avut astăzi, 2 iunie 2015, o întrevedere cu membrii Comitetului pentru Parteneriate şi Securitate prin Cooperare al NATO, reprezentaţi ai celor 28 de state membre ale Alianţei, care efectuează în premieră o vizită în R. Moldova. Delegaţia este condusă de James Appathurai, adjunct al Asistentului Secretarului General NATO pentru Afaceri Politice şi Politica de Securitate, reprezentant special al Secretarului General NATO pentru Caucaz şi Asia Centrală, şi este însoţită de reprezentanţi ai statelor neutre din Europa – Austria, Elveţia, Suedia, Finlanda şi Irlanda.
Viceministrul Andrei Galbur a informat oficialii despre acţiunile întreprinse de autorităţi în vederea reformării şi modernizării sectorului de securitate şi apărare al R. Moldova în conformitate cu noile evoluţii şi cerinţe ale mediului actual de securitate, precum şi despre elaborarea noii Strategii a Securităţii Naţionale şi cooperarea cu UE în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună.
Un subiect aparte al discuţiilor l-a constituit dezvoltarea cooperării RM-NATO. În context, au fost examinate acţiunile care urmează să fie întreprinse de părţi în cadrul mai multor programe şi domenii de cooperare, printre care Iniţiativa de Consolidare a Capacităţilor de Apărare, Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului RM-NATO, conlucrarea în combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii, precum şi finalizarea Proiectului privind distrugerea pesticidelor şi substanţelor chimice periculoase în Republica Moldova.
„Experienţa de cooperare a statelor europene neutre cu NATO este foarte importantă pentru Republica Moldova”, a precizat viceministrul moldovean.
La rândul lor, interlocutorii au apreciat reformele promovate de autorităţile moldoveneşti, care contribuie la democratizarea şi consolidarea stabilităţii Republicii Moldova, precum şi la promovarea stabilităţii şi securităţii în regiune şi pe continentul european. Totodată, reprezentanţii NATO au reiterat suportul statelor Alianţei pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
De asemenea, oficialii au efectuat un schimb de opinii privind evoluţiile în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean şi situaţia din regiune.
Maria Roșca