(INTERVIU) Ion Sula: „Și în această campanie Partidul Democrat din Moldova și-a trasat obiective importante pentru sectorul agricol”
În cadrul unui interviu pentru www.curentul.md, candidatul la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova la alegerile parlamentare anticipate din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Ion Sula, a vorbit despre decizia sa de a candida, despre ce discută în teritoriu cu cetățenii, ce își propune PDM să facă pentru sectorul agricol, ce așteptări are de la campania electorală și cum va arăta viitorul Parlament.
CURENTUL: Dnul Sula știm că sunteți candidat pe lista Partidului Democrat din Moldova la alegerile parlamentare anticipate. De ce ați decis să candidați?
Ion Sula: Mereu am simţit că pot şi trebuie să fac mai mult, indiferent de poziţia ocupată sau de statutul pe care l-am avut. Activităţile mele mereu au implicat contactul cu cetăţeni care se confruntă cu diverse probleme, dar au în ochi speranţă şi determinare, ei toţi au nevoie să fie auziţi şi sprijiniţi. Anume din acest motiv m-am văzut „obligat” să continui să mă implic în activitatea politică, pentru a vocifera mesajele cetățenilor noștri în Parlamentul Republicii Moldova și pentru a veni cu soluții concrete pentru problemele cu care aceștia se confruntă. Cetăţenii acestei ţări vor şi merită să trăiască mai bine aici, la noi acasă!
C: Dvs. mergeți în teritoriu la discuții cu alegătorii? Despre ce le vorbiți?
I.S.: După cum cunoașteți, domeniul pe care îl profesez și pe care l-am îndrăgit de la părinți, fiind încă copil și pe care îl consider unul strategic, este cel al agriculturii. Acest domeniu presupune contact permanent cu oamenii de la sate, cu cei care ne cresc pâinea, anume ei sunt cei care după părerea mea, au nevoie de politici agroalimentare funcționale și bine adaptate tendințelor și cerințelor mondiale. Anume despre asta discut cu cetățenii și încercăm împreună să găsim soluții la mulțimea de probleme cu care se confruntă. Vreau să subliniez faptul că, pentru cei cărora le pasă de viitorul Republicii Moldova, activitatea publică/politică şi contactul cu cetăţenii nu se rezumă doar la perioada campaniilor electorale sau cea a mandatelor în funcţii de demnitate publică.
C: Care sunt propunerile PDM pentru dezvoltarea sectorului agro-alimentar?
I.S.: Și în această campanie Partidul Democrat din Moldova și-a trasat obiective importante pentru sectorul agricol ce urmează a fi realizate în următorii patru ani, deoarece PDM are experiență, dispune de oameni competenți și cu experiență în acest domeniu vital pentru țara noastră.
Prin aceste angajamente ne propunem de fapt, să relansăm sectorul agricol și să impulsionăm dezvoltarea rurale:
– TVA de 10% ar pentru lanțul de producere în agricultură;
– impozitul unic în agricultură în loc de cele 6 taxe (impozitul pe venit, impozitul funciar, impozitul pe imobil, taxele rutiere, taxele pentru resurse naturale, taxele locale);
– dezvoltarea unui program de substituire a importurilor de produse agroalimentare cu produse autohtone – „Cumpăram Fabricat în Moldova”;
– asigurarea creșterii volumului dar și calității produselor agricole, prin facilitarea accesului la apă calitativă pentru irigare;
– instituirea mecanismului de acordarea plăților directe pe suprafață;
– dublarea mărimii Fondului național de dezvoltare agricolă și mediului rural;
– siguranța alimentară, rămâne o prioritate națională. Este necesară eficientizarea sistemului de control, asupra produselor agroalimentare din import;
– promovarea Legii privind Camerele agricole.
C: Care credeți că sunt șansele PDM în acest scrutin?
I.S.: În această campanie, echipa noastră are o abordare diferită, nu atacă concurenții electorali, dar discută cu cetățenii despre realizările Partidului Democrat în perioada cât s-a aflat la guvernare și despre ceea ce-și propune să facă în continuare pentru a asigura dezvoltarea economică a țării și bunăstarea cetățenilor. Partidul Democrat din Moldova este partidul care a făcut lucruri concrete pentru cetățeni, partidul care are oameni cu pregătirea și experiența necesară pentru a conduce și administra o țară, iar țara noastră merită să fie guvernată anume de acești oameni. Mizăm pe faptul că cetățenii noștri vor alege faptele și realizările concrete.
C: În general, care credeți este miza acestor alegeri?
I.S.: Trebuie să recunoaștem faptul că, aceste alegeri sunt un examen democratic destul de dificil, iar miza acestor alegeri este extrem de importantă, și anume, dezvoltarea și stabilitatea Republicii Moldova, parteneriate strategice și solide cu Uniunea Europeană și principalii actori internaționali. Aceasta este miza în viziunea echipei Partidului Democrat din Moldova.
C: Ce așteptări aveți de la desfășurarea campaniei electorale?
I.S.: Maturitate, asta îmi doresc, ca toți concurenții electorali să dea dovadă de maturitate politică, să vină în campanie cu angajamente și propuneri constructive și mai puțin cu atacuri la adresa concurenților, să mizeze pe forța lor mai mult, decât pe fragilitatea/slăbiciunea celorlalți concurenți.
C: Până la alegeri au mai rămas zile numărate. Cum credeți că s-a descurcat PDM în această campanie?
I.S.: Cum am menționat mai sus, PDM a avut o abordare diferită în această campanie, una constructivă, anume asta ne-am propus și sunt de părere că ne-am îndeplinit cu succes acest angajament. De aceea, mizăm foarte mult pe alegerea matură și asumată a cetățenilor țării noastre care merită și trebuie să trăiască mai bine.
C: Cum credeți că va arăta viitorul Parlament?
I.S.: Îmi doresc foarte mult ca viitorul Parlament să fie pe măsura așteptărilor alegătorilor și să nu uite despre angajamentele asumate față de aceștia în campanie.
C: Ce planuri de viitor aveți?
I.S.: Realizarea Planului de țară al PDM „Moldova altfel”, alături de echipa de oameni profesioniști, cu experiență, oameni care au demonstrat că pot face lucruri concrete pentru localități și cetățeni. Sunt gata să pun umărul în continuare, la construirea unui stat prosper, liber și democratic, un stat care să-și întoarcă cetățenii acasă.
Ca şi oricare alt cetăţean al acestei ţări, îmi doresc ca Republica Moldova să înregistreze progrese concrete la capitolul dezvoltare economică, infrastructură, creșterea nivelului de trai, iar asta presupune, în primul rând, consolidarea instituţiilor de stat, fiind necesară o atenţie sporită celor care prestează servicii; stabilirea unor parteneriate durabile cu cetăţenii, aici aş vrea să adaug şi sprijinul necesar tinerilor noştri, deoarece, tinerii sunt viitorul acestei țări, însă mai întâi de toate ei reprezintă prezentul Republicii Moldova. Din acest considerent trebuie să ne gândim ce facem azi pentru tineri.