O nouă etapă de distrugere a deşeurilor chimice periculoase a fost coordonată

O nouă etapă de distrugere a deşeurilor chimice periculoase a fost coordonată

Ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, a participat luni, 18 mai 2015, la Comrat, la o reuniune de coordonare a partenerilor de dezvoltare în cadrul proiectului de distrugere a substanțelor chimice periculoase, depozitate pe teritoriul Republicii Moldova. La eveniment au fost prezenți: prim ministrul Repubilcii Moldova, Chiril Gaburici, ministrul apărării al Republicii Moldova, Viorel Cibotaru, Baskanul Gagauziei, Irina Vlah, președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dimitri Constantinov, ambasadorul Poloniei la Chişinău, Artur Michalski,  membri ai corpului diplomatic, reprezentanți ai instituţiilor abilitate în gestionarea și distrugerea substanțelor chimice periculoase, reprezentanți ai presei. Înainte de reuniune, cei prezenți au efectuat o vizită la depozitul de pesticide din comuna Bugeac, UTA Găgăuzia.

În cadrul reuniunii, Ambasadorul României a evidențiat posibilele efecte negative ale deşeurilor chimice periculoase asupra mediului, sănătăţii publice și siguranţei alimentare, atât la nivelul unor localități din Republica Moldova, cât și la nivel regional și național. De asemenea, Ambasadorul Marius Lazurca a încurajat donatorii internaționali să suplimenteze contribuția financiară pentru finalizarea cu succes a proiectului de distrugere a acestor substanțe chimice extrem de periculoase.

Proiectul, aflat la cea de-a treia etapă, este realizat cu sprijinul Fondului Voluntar al NATO și prevede evacuarea şi distrugerea, în condiții de maximă siguranță, a aproximativ 1270 de tone de deșeuri de pesticide, aflate în depozite de pe teritoriul Republicii Moldova. Din acestea, peste 600 de tone, au fost deja reambalate, transportate și distruse în Polonia.

Informații suplimentare:

România este țară lider al acestui proiect, iar Ambasada Poloniei la Chișinău este punct de contact al NATO, în Republica Moldova. Până în prezent, au fost finalizate primele două faze ale Proiectului de distrugere a pesticidelor şi altor substanţe chimice de pe teritoriul Republicii Moldova. În perioada 2003 – 2008, au fost reambalate și stocate peste 3200 de tone de pesticide şi alte substanţe chimice periculoase din aproape 420 de locaţii în 37 depozite regionale. În perioada 2006 – 2010, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Universitatea de Stat din Moldova au întocmit o bază de date completă a pesticidelor și evaluarea lor toxicologică.

Mihaela Rotari

Share