Titanic: Căutarea supraviețuitorilor chinezi „dispăruți”

Titanic: Căutarea supraviețuitorilor chinezi „dispăruți”

Când luxoasa navă britanică de pasageri Titanic s-a scufundat în Oceanul Atlantic în aprilie 1912, mii de oameni au căzut în apele înghețate.

Doar una dintre bărcile de salvare care a scăpat de pe nava scufundată se întoarse pentru a căuta potențiali supraviețuitori. În întuneric, salvatorii au găsit un tânăr chinez agățat de o ușă de lemn, tremurând, dar încă în viață.

Bărbatul respectiv era Fang Lang, unul dintre cei șase supraviețuitori chinezi ai Titanicului, iar salvarea lui a inspirat o scenă faimoasă în blockbusterul Titanic din 1997 de la Hollywood.

Dar supraviețuirea chinezilor miraculoasă nu a fost sfârșitul calvarului lor.

În termen de 24 de ore de la sosirea acestora la stația de inspecție a imigranților din Ellis Island, New York, bărbații au fost expulzați din țară din cauza legii privind excluderea chinezilor, o lege controversată care interzicea imigrația chinezilor în SUA.

Cei șase bărbați au dispărut din istorie – până azi. Un film documentar care tocmai a avut premiera în China, sub denumirea „The Six”- cei șase, reflectă atenția asupra identităților și viețile acestora, la 109 de ani de la călătoria sortită.

Astfel, descoperim o poveste dincolo de Titanic, o poveste modelată de discriminarea rasială și politica anti-imigrație, care a avut o rezonanță deosebită astăzi, ca urmare a recentului abuz anti-asiatic din SUA.

Cine au fost cei șase supraviețuitori chinezi?

Bărbații au fost identificați ca Lee Bing, Fang Lang, Chang Chip, Ah Lam, Chung Foo și Ling Hee. Se presupune că erau marinari care se îndreptau spre Caraibe pentru a lucra.

„Ca un grup de oameni împreună, sunt necunoscuți în mod unic”, declară Arthur Jones, regizorul britanic și directorul The Six, pentru BBC.

_118061917_gettyimages-530850460

Numele supraviețuitorilor chinezi erau pe lista de pasageri a navei, iar articolele de știri care se refereau la scufundarea Titanicului le-au menționat pe scurt.

Dar, spre deosebire de alți supraviețuitori ai Titanicului, care au primit laude în presă, bărbații chinezi au fost denunțați din cauza sentimentului anti-chinez din Occident la începutul secolului al XX-lea, potrivit istoricilor și cercetătorilor.

Într-un raport publicat la câteva zile după scufundare, cum ar fi, The Brooklyn Daily Eagle a numit supraviețuitorii chinezi „creaturi” care au răsărit în bărcile de salvare „la primul semn de pericol” și s-au ascuns sub scaune.

_118061916_73

Însă cercetările echipei de producție documentară au arătat că această afirmație era neadevărată.

Ei au construit o imitație a bărcii de salvare a Titanicului și au descoperit că ar fi fost imposibil pentru bărbații chinezi să se ascundă nevăzuți. „Cred că vedem același lucru și astăzi. Găsim imigranți [care au fost] țapi ispășitori ai presei”, spune dl Jones.

Alte materiale media de la acea vreme îi acuzau pe bărbații chinezi că s-au îmbrăcat ca femei pentru a avea prioritate la bordul bărcilor de salvare.

Istoricul Titanic Tim Maltin spune că nu există nici o dovadă că supraviețuitorii chinezi erau clandestini sau se deghizau ca femei.

„Acestea au fost povești alcătuite de presă și public după întâmplare, spune el pentru BBC.

Zvonurile au provenit dintr-un stigmat atasat multor supravietuitori de sex masculin ai Titanicului, pentru ca in acel moment publicul larg a considerat ca femeile si copiii ar fi trebuit sa fie prioritizate in salvare.

Potrivit domnului Maltin, bărbații chinezi au încercat să ajute alți supraviețuitori. Fang Lang, bărbatul care se zari pe o usa plutind, a vâslit mai târziu pe barca de salvare care il salvase si a ajutat la transportul tuturor în siguranță.

Ce s-a întâmplat cu ei după accident?

Întorși de la SUA, cei șase bărbați au fost trimiși în Cuba. Curând și-au găsit drumul către Marea Britanie, unde a existat o lipsă de marinari, deoarece mulți marinari britanici au fost înrolați în armată în timpul Primului Război Mondial.

Starea de sănătate a lui Chang Chip a devenit din ce în ce mai rea după noaptea nefericită și a murit în cele din urmă de pneumonie în 1914. A fost îngropat într-un mormânt nemarcat într-un cimitir din Londra.

Restul au lucrat împreună în Marea Britanie până în 1920, când țara a suferit o recesiune de după război și sentimentele anti-imigranți s-au ridicat.

Câțiva dintre bărbații chinezi s-au căsătorit cu femei britanice în Marea Britanie și au avut copii. Dar o politică anti-imigrantă i-a forțat să plece din țară fără preaviz, lăsându-i pe cei dragi în urmă.

„Și nu a fost vina lor. Toate aceste familii au fost cu adevărat alungate [separate] de politică, lucru pe care nu prea l-au controlat”, spune Jones.

Ah Lam a fost deportat în Hong Kong, în timp ce Ling Hee s-a urcat într-o barcă cu aburi care se îndrepta spre Kolkata (Calcutta) în India.

Lee Bing a imigrat în Canada, în timp ce Fang Lang, după ce a navigat între ani între Marea Britanie și Hong Kong de ani de zile, a devenit cetățean al țării care l-a respins o dată – SUA.

Paralele dintre istorie și zilele noastre

Tom Fong, fiul lui Fang Lang, s-a născut în Milwaukee, Wisconsin, la aproape jumătate de secol după scufundarea Titanicului. Numele de familie al familiei are diferite ortografii în engleză.

Timp de decenii, nu a știut nimic despre experiența tatălui său în „nescufundat”.

„El (Fang Lang) nu a vorbit niciodată despre asta. Nu pentru mine, cel puțin sau pentru mama mea”, a declarat domnul Fong pentru BBC.

Domnul Fang a decedat în 1985, la vârsta de 90 de ani. Abia la 20 de ani de la moartea sa, domnul Fong a aflat pentru prima dată de la un membru al familiei că tatăl său a supraviețuit epic naufragiu.

Domnul Fong crede că tatăl său și-a păstrat în secret supraviețuirea de pe Titanic din cauza unui amestec de traume și stigmatizare.

„Au existat multe informații care spuneau că se furișau sub barcă și se îmbrăcau ca niște femei …”, spune el. „Povești de genul acesta circulau pe atunci”.

Când echipa de cercetători din The six a depistat descendenții supraviețuitorilor, mulți dintre ei erau încă reticenți să împărtășească poveștile familiilor lor din cauza stigmatizării trăite de membrii familiei acestora cu un secol în urmă.

Crescând în Wisconsin, domnul Fong a asistat la numeroase incidente în care tatăl său a trebuit să lupte împotriva rasismului, inclusiv lovirea cu pumnul a unui bărbat care l-a numit sub o formă disprețuitoare.

„El (Fang Lang) a fost un gentleman drăguț, până când a simțit că este discriminat pentru etnie”, spune domnul Fong.

După mai bine de o sută de ani, ostilitatea trăită de cei șase supraviețuitori chinezi răsună neobișnuit de rasismul anti-asiatic din ziua de azi, alimentat de pandemie.

Numai în SUA, au fost raportate mii de cazuri de abuz în ultimele luni, de la scuipare și hărțuire verbală până la agresiuni violente.

Domnul Fong a ales să împărtășească povestea familiei sale, sperând că publicul va afla despre adevărata poveste a supraviețuitorilor chinezi ai Titanicului și va reflecta la evenimentele actuale.

„Pentru că dacă nu cunoașteți istoria, aceasta se va repeta”, spune domnul Fong.

sursa: bbc.com
Traducere: Angela Tanas

Share