Coronavirus: Cum trece Rusia peste numărul de morți cauzate de Covid

Coronavirus: Cum trece Rusia peste numărul de morți cauzate de Covid

Protejarea pentru o schimbare în secția Covid este un proces pe care medicii de la Spitalul Regional Perm l-au perfecționat de-a lungul lunilor de practică. Se urcă rapid în costume de unică folosință, înainte de a lega strâns măștile de plastic la fețele lor. Un coleg îi ajută apoi cu un strat dublu de mănuși de cauciuc, lipite de încheieturi.

La un an de la pandemie, virusul cu care se confruntă această echipă este familiar, dar rutina lor zilnică precaută este o reamintire a riscului. Toamna trecută Covid-19 a lovit cel mai tare la Perm, deoarece a străbătut Moscova în funcție de regiune și numărul de bolnavi și de morți a crescut.

Dar în Rusia se vorbește foarte puțin despre numărul morților cauzate de Covid. Datele complete dezvăluite de excesul de mortalitate nu sunt secrete, și nu au fost niciodată evidențiate, iar bilanțul preliminar publicat în fiecare zi de guvern subestimează semnificativ impactul.

Numele și numerele

Valery Gilyov s-a îmbolnăvit în septembrie cu simptome clasice de Covid. La postul de televiziune Perm, un agent de securitate a început să posteze un jurnal pe rețelele de socializare, descriind apelurile pentru ambulanțe care nu au venit niciodată.

În ultima sa postare înainte de a muri, Gilyov a scris că a fost în sfârșit la spital, dar s-a simțit „foarte rău”.

„Cred că ar fi putut salva”, îmi spune ginerele său, Viktor Morzhin, amintindu-și cum lui Valery îi plăcea să-și ducă nepoții la concursuri de taekwondo și hip-hop. „Cred că serviciile de sănătate și autoritățile, pur și simplu nu erau pregătite pentru atât de mulți pacienți.”

În acea perioadă de toamnă a infecțiilor cu Covid, 2.388 de persoane au murit din cauza virusului în Perm, potrivit agenției de statistică de stat Rosstat. Dar datele privind excesul de decese din Perm – numărul de persoane care mor peste norma așteptată, este dublu față de cifra respectivă pentru acele patru luni, potrivit aceleiași surse.

Între timp, pentru întreaga pandemie, conducerea locală număra doar 1.869 de persoane.

Mortalitate mai mare în două orașe rusești

Mortalitatea excesivă la Moscova: 28.233

În 2020: 149.281; în 2019: 121.048

Mortalitatea excesivă în Perm: 5.683

În 2020: 40.123; în 2019: 34.440

Sursa: Rosstat

Povestea demografului

„Nici măcar nu mă uit la aceste numere”, spune demograful Alexei Raksha și susține că datele zilnice din Rusia au fost „atenuate, rotunjite, reduse” pentru a arăta mai bine.

Oficialii au negat întotdeauna acest lucru.

Alexei a lucrat la Rosstat timp de șase ani, până când a spus că a fost forțat să plece vara trecută pentru că a fost prea vocal despre Covid. Dar el spune că cifrele lui Rosstat sunt esențiale pentru evaluarea costului real al pandemiei și, la fel ca mulți experți, el folosește excesul de mortalitate ca cel mai bun indicator.

02

„Dacă Rusia se oprește la 500.000 de decese în exces, acesta va fi un scenariu bun”, argumentează acum demograful independent. El calculează că valoarea actuală este de 450.000, un salt uriaș față de cele 94.267 de decese publicate online vineri de sediul central al Rusiei.

Chiar și acest număr mai mic este rar citat de oficiali.

„La Covid, alegeți între economie și viața oamenilor – în mare parte viața persoanelor în vârstă”, așa vede Alexei raționamentul guvernului. Ne-am întâlnit la o cafenea – nu a existat nicio carantină din primăvară.

„Statul rus a ales economia. Nu o vor spune, dar este evident”.

03

Rezistând izolării

Majoritatea restricțiilor Covid au fost ridicate la nivel național în iunie, parțial pentru a permite un referendum care să-i permită lui Vladimir Putin să rămână la putere. În toamnă, sistemul de sănătate din Perm a început să simtă consecințe negative.

La începutul lunii octombrie, Artyom Boriskin a postat online un videoclip care arăta cozile ambulanțelor.

O asistentă medicală din ambulanță, își amintește că a trebuit să lase pacienții acasă, deoarece nu era loc pentru ei în spitale. El spune că pacienții au așteptat „de la 2 la 20 de ore” pentru un apel, chiar și câteva zile, în timp ce echipajele de ambulanță au fost în contact cu virusul.

„Cred că măsurile luate nu au fost suficiente pentru a reduce numărul de cazuri noi”, susține Artyom. El crede că guvernul a rezistat unei a doua opriri „pentru că atunci ar fi trebuit să plătească oamenii” pentru a rămâne acasă.

„Restricțiile ar fi trebuit să fie mai dure. Cred că am fi avut mai puține cazuri de boală și mai puține decese.”

Imunitatea populației

Câteva luni mai târziu, primăvara este aproape invizibilă pe străzile înghețate din Perm.

04

De asemenea, există un semn minim al pandemiei, în afară de oamenii care port măști pe față. Magazinele sunt deschise, autobuzele sunt ocupate, iar stația de curse pentru baruri începe doar la 01:00.

Dar în aceste zile, rata infecției este redusă în toată Rusia, probabil pentru că atât de mulți oameni au avut deja virusul. Alexei Raksha calculează că până la o treime din populație ar fi putut fi infectată, judecând după datele privind excesul de mortalitate.

Totuși, spitalul regional Perm nu a încetat să admită cazuri de Covid.

„Am reușit să stabilizăm această problemă, dar nu a dispărut nicăieri”, spune medicul șef Anatoly Kasatov, stând lângă o statuie pictată cu aur a lui Lenin, care acum decorează un coridor de spital împreună cu niște plante de ghiveci.

Insă nu este de acord că guvernul ar fi trebuit să fie mai restrictiv.

Potrivit acestuia, decizia este luată de reprezentanți ai tuturor sferelor guvernamentale, și nu doar de asistență medicală.

”Nu poți lăsa oamenii fără muncă. Evident, cea mai bună protecție ar fi un costum spațial, dar nu poți purta asta un an întreg. Așadar, căutăm un echilibru rezonabil ”, a spus Anatoly Kasatov, medic șef la spitalul regional din Perm.

O istorie dură

Alexei Raksha sugerează că există un alt motiv pentru care rușii nu se opresc asupra mortalităților – această țară a cunoscut o frământare teribilă în trecutul său recent, odată cu prăbușirea URSS.

„Europenii sau Americanii nu au trăit vremuri proaste precum anii 90 în Rusia”, subliniază demograful. „A fost mai rău decât Marea Depresiune din America. În comparație cu acele vremuri care rușii și le mai amintesc, această criză Covid nu este nimic”.

Desigur, nu este „nimic” pentru zecile de mii de familii direct afectate.

Dar versiunea oficială a Rusiei, transmisă în camerele de zi prin intermediul televiziunii de stat, este că a gestionat această pandemie mai bine decât majoritatea – că țara este pe cale de recuperare, la fel cum Europa intră într-un alt ciclu mizerabil de restricții.

Numerele ciudate de aici sunt glosate, iar poveștile morților pur și simplu nu sunt spuse.

sursa: bbc.com
Traducere – Cristina Grițineac

Share