Fost director al AMDM: Pentru a putea prelua cele mai bune practici este nevoie să avem o comunicare cu partenerii externi

Fost director al AMDM: Pentru a putea prelua cele mai bune practici este nevoie să avem o comunicare cu partenerii externi

În cadrul unui interviu pentru Curentul, fostul director al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Eremei Priseajniuc, a spus că pandemia a demonstrat încă o dată, că în secolul XXI nu poți rămâne izolat ca țară pe plan extern, mai ales atunci când vorbim de noi tehnologii, medicamente sau dispozitive care salvează vieți.

„Iar pentru a putea prelua cele mai bune practici și pentru a beneficia de expertiză, consultanță dar și, de exemplu de vaccinuri inovative, este nevoie să avem o comunicare permanentă, și cât mai strânsă cu partenerii noștri externi”, a accentuat Priseajniuc.

În acest sens, fostul director spune că a asigurat o comunicare constantă cu colegii din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Banca Mondială, ONU, Crucea Roșie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), Agenția Americană a Medicamentului (FDA), dar și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România. „Astfel, în luna august curent, am întreprins o vizită de lucru la București, la invitația omologului meu, președintele Bujor Eugen Almășan, în cadrul aceleași vizite am avut întrevederi cu Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne al României, Cristian Bușoi, europarlamentar, președintele Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European”, declară ex-directorul.

„În cadrul acestor întâlniri a fost abordat un subiect important și actual, legat de posibilitatea includerii Republicii Moldova în solicitarea României către Comisia Europeană, prin care țara vecină ar urma să primească câteva milioane de vaccinuri anti-COVID-19 de la Uniunea Europeană. Ulterior discuției, Dl Bușoi a adresat un demers Comisarului European pentru Sănătate, Stella Kyriakides, în care a cerut în mod oficial sprijin pentru Republica Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19. Ca rezultat, am fost martori în care, Comisia Europeană a inclus prevederi în contractele încheiate cu companiile farmaceutice, dezvoltatoare de vaccinuri, ca țările UE sa aibă dreptul să livreze aceste vaccinuri pentru țări non-UE, precum este și Republica Moldova”, a conchis Priseajniuc.

Doina Secrieru

Share