De ce s-a supărat Moscova la auzul ultimelor declarații făcute de Maia Sandu? Un analist spune
Analistul occidental Vladimir Socor, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, a răspuns la întrebarea „Să vorbim despre chestiunea transnistreană și despre felul cum se înțelege reglementarea transnistreană la Chișinău și la Moscova, după acest schimb de replici între Chișinău și Moscova. Președinta aleasă, Maia Sandu, a repetat ceea ce-au spus și alți conducători ai R. Moldova, că Federația Rusă trebuie să-și retragă militarii ruși din stânga Nistrului. De ce s-a supărat Moscova la auzul acestei declarații făcute de Maia Sandu?”.
„Pe mine mă bucură faptul că dna Maia Sandu abordează această problemă într-un stil profesionist, calm și fără emoții. Mă bucură de asemenea faptul că ea a spus că, atunci când se va duce în vizită la Moscova, ceea ce dorește să facă, va discuta această problemă cu conducerea Rusiei. Inclusiv, poate, cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Și în discuția dnei Sandu cu Dvs., dnă Valentina, dna Sandu a abordat chestiunea profesionist și calm”, a spus analistul.
La fel, a adăugat că Sandu a adus lucruri noi în poziția ei în interviul recent cu ziarul Ukrainska Pravda din Kiev, unde a spus că R. Moldova a abordat problema aceasta într-un spirit moale, prea moale, de exemplu, recunoscând Transnistria ca fiind parte a conflictului și negociind de la egal la egal cu Transnistria în Formatul 5+2, dar și în afara lui. „Aceasta este o greșeală enormă a R. Moldova, pe care Ucraina a știut să o evite. Ucraina nu recunoaște autoritățile din Donbas ca fiind parte a conflictului. Rusia este parte a conflictului. Exact așa stă situația și în R. Moldova – Rusia este parte a conflictului. Și îmi permit să remarc, pentru dna Maia Sandu, nu ar fi indicat ca noua președintă a R. Moldova să se refere la Rusia ca având un rol de mediator. Într-adevăr, acesta este statutul oficial al Rusiei în negocieri, un statut consfințit de multă vreme de R. Moldova și acceptat ca atare de partenerii occidentali, din păcate. Dar asta nu înseamnă că această cedare este una veșnică. Președintele R. Moldova, prim-ministrul, ministrul de externe nu trebuie să se refere la Rusia ca mediator. Rusia este, da, un participat în Formatul 5+2. Așa a spus și dna Sandu: Rusia este un participat în Formatul 5+2. Să ne ferim ca noi să fim cei care acordăm Rusiei titlul de mediator, Rusia este parte la conflict”, a conchis Socor.
Mihaela Rotari