Moldova Cyber Week 2020: colaborări de succes, soluții și strategii pentru asigurarea securității cibernetice în condiții de pandemie

Moldova Cyber Week 2020: colaborări de succes, soluții și strategii pentru asigurarea securității cibernetice în condiții de pandemie

Strategiile de securitate cibernetică trebuie adaptate pentru a răspunde noii realități. În contextul pandemiei de COVID-19, ritmul rapid al transformării digitale, infrastructura de acces la distanță și trecerea la tehnologia cloud au devenit mediul favorabil pentru noile amenințări persistente avansate. Astfel, în 2020, a fost înregistrată o creștere accelerată a numărului și diversității tentativelor de atacuri cibernetice la nivel global. Doar în prima jumătate a anului, peste 46% din companii la nivel glob au fost supuse cel puțin la o amenințare cibernetică (sursa: techrepublic.com). Acestea au vizat toate tipurile de afaceri, însă companiile, guvernele și instituțiile medicale au fost țintele principale. Pentru a consolida capacitatea de răspuns la noile amenințări cibernetice, peste 40 de experți în domeniu s-au întrunit online la cel mai important eveniment regional – a VIII-a ediție a „Moldova Cyber Week 2020”, cu genericul „Dezvoltarea unei infrastructuri puternice de securitate cibernetică în noile condiții de normalitate”. La eveniment au participat oficiali de rang înalt, reprezentanți ai misiunilor diplomatice, profesioniști locali și internaționali din peste 12 țări precum: Australia, România, SUA, Elveția, Rusia și altele, informează OFICIAL.

Ion CHICU, Prim-ministrul Republicii Moldova: „Una dintre lecțiile pe care am învățat-o în contextul actual este că nu putem fi niciodată pe deplin pregătiți pentru evenimente precum pandemia de COVID-19, și că efectele produc impact de anvergură asupra fiecărui aspect al vieții și al economiei. În contextul celor expuse este necesar să devenim mai agili în adaptarea sau dezvoltarea strategiilor naționale de securitate cibernetică, precum și a cadrului legal și de reglementare cu privire la spațiul cibernetic. Mai mult ca oricând, securitatea cibernetică necesită cooperare internațională și o încredere sporită, la toate nivelurile, între țări și industrii.”

Dereck J. HOGAN, Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Statele Unite ale Americii au fost mereu un partener de încredere al Republicii Moldova, în special, în abordarea acestei probleme. Considerăm că tehnologia ar trebui să consolideze democrația, să promoveze libertatea și să abiliteze cetățenii. De aceea, ne dorim să susținem Republica Moldova, împărtășind cele mai bune practici, cunoștințe și competențe în conformitate cu standardele internaționale. Statele Unite va sprijini Moldova în consolidarea poziției sale privind securitatea cibernetică.”

Moldova Cyber Week – platformă de consolidare a capacităților de răspuns la atacurile cibernetice

Timp de trei zile, la „Moldova Cyber Week 2020” vor fi susținute discuții pe diverse subiecte emergente între specialiști din domeniu, pentru a explora numeroase oportunități de cunoaștere, schimb de idei și experiențe, colaborări de succes, dar și pentru a identifica soluții inovatoare și eficiente, care ar putea fi integrate în strategiile locale și globale.

Serghei POPOVICI, director I.P. STICS, coorganizator: „Din păcate, ne confruntăm cu de criză nu doar în domeniul sănătății publice, dar și în spațiul cibernetic, și avem de înfruntat o provocare extrem de dificilă. Acest eveniment ne va spori capacitățile și expertiza în domeniu. În continuare mizăm pe inițiative coordonate de consolidare a capacității de securitate cibernetică, atât la nivelul elaborării politicilor, cât și a progresului la nivel tehnic. Și asta pentru a ne asigura că Republica Moldova deține competențele necesare pentru a pune în aplicare normele și măsurile menite să promoveze pacea și securitatea într-un spațiu cibernetic din ce în ce mai sofisticat.”

Malcolm Johnson, secretarul general adjunct al Uniunea Internațională pentru Telecomunicații, coorganizator: „Preocupările legate de securitatea cibernetică ating niveluri fără precedent și nici o țară sau industrie nu este protejată în totalitate. Securitatea cibernetică poate fi cheia către prosperitate economică și incluziune digitală, dar mai întâi trebuie să construim încredere și siguranță în utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor. “Moldova Cyber Week” este momentul prielnic pentru a consolida cooperarea națională și internațională împotriva amenințărilor și atacurilor cibernetice. Speranța mea este că vom folosi acest moment critic din istorie, pandemia, pentru a consolida colaborarea și cooperarea la nivel național, regional și internațional, sectorul public și privat împreună pentru un viitor digital sigur și transparent.”

Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, coorganizator: „Situația curentă necesită măsuri eficiente, motiv pentru care astăzi mă bucur că suntem toți aici, într-un nou format, online, dictat de noua normalitate. Una dintre cheile fundamentale ale ecosistemului de securitate cibernetică este efortul comun între guvern, industrie și mediul academic. Acestea sunt motivele pentru care Universitatea Tehnică a Moldovei depune eforturi considerabile pentru a-și dezvolta expertiza, a construi parteneriate de succes cu lideri din industrie, a pregăti profesioniști competenți și a contribui esențial la dezvoltarea noilor tehnologii în acest mediu vital pentru societatea contemporană.”

„Moldova Cyber Week 2020” se desfășoară în perioada 25-27 noiembrie 2020.

Parteneri strategici: Moldova IT Park, Suedia și USAID în cadrul proiectului Tekwill

Parteneri principali: Cisco, MUK

Parteneri: Xontech, Huawei, Thales, Micro Focus, Elcore, GTB Technologies, IT Lab, Kaspersky, Î.S. „MOLDATSA”, Rapid Link, Simpals, Societatea germană pentru cooperare internațională (GIZ), Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Lansat în 2012, „Moldova Cyber Week” este un eveniment anual major dedicat securității cibernetice, desfășurat sub patronajul Guvernului Republicii Moldova. “Moldova Cyber Week 2020” este organizat de Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) cu sprijinul Uniunii Internaționale pentru Comunicații și al Consiliului Europei.

2 6 7 3 4

Cristina Pendea

Share