Declarație: „Fără o societate unde există coeziune e imposibil să obții reziliență”

Declarație: „Fără o societate unde există coeziune e imposibil să obții reziliență”

„În ultimii 5-6 ani se observă o mai puțină pronunțare a divizării etnice și lingvistice în R. Moldova”. Declarația a fost făcută de politologul Victor Stepaniuc, fost deputat, ex-vicepremier, în cadrul unor dezbateri publice organizate de agenția de presă IPN, transmite OFICIAL.

Victor Stepaniuc a spus că în Republica Moldova sunt anumite regiuni unde factorul etnic este important.

„Societatea moldovenească este una multietnică. Țara noastră are regiuni unde factorul etnic este foarte important. Are anumite influențe acest aspect asupra scorului electoral? Are, indiscutabil. O bună parte din cei de altă etnie votează partidele de stânga. Ei nu-și văd ideea viitorului alături de România sau UE. Nu putem avea pretenții asupra acestor cetățeni. Ei sunt buni cetățeni ai țării, muncesc aici, achită impozite etc. Oamenii se integrează și înțeleg că trebuie ca țara să se dezvolte. Riscul cel mai mare este că o societate dezbinată nu este posibil de mobilizat pentru dezvoltare. Elitele politice și intelectualitatea trebuie să le înțeleagă. În cadrul elitelor politice nu prea avem oameni care au lucrat mult și insistent asupra consolidării societății. În această campanie electorală, o parte din cei care vorbesc limba rusă au votat alte partide, care au alte mesaje decât cele de stânga. Unii au votat candidatul dreptei, alții unioniști. Oamenii încearcă să-și vadă viitorul nu doar din aspect lingvistic sau cultural, ei vor să vadă ideea modernizării țării”, a spus Victor Stepaniuc.

Politologul Dionis Cenușă a spus că fisurile care există în societate nu-și văd efectele din cauza migrației.

„Fără o societate unde există coeziune e imposibil să obții reziliență. Fără asta R. Moldova nu va putea ține piept provocărilor cu care se confruntă regiunea. Când privim la acest fenomen de divizare a societății, fără a avea o forță motrice în societate, care este mobilizată în jurul unei idei, este imposibil ca modernizarea să se producă. Fisurile care există în RM nu-și văd efectele din cauza migrației. Avem politicieni care folosesc această migrație a anumitor segmente a populației pentru a capitaliza imaginea și a obține votanți în RM. Moldovenii, care au emigrat, au luat anumite elemente ale diviziunilor din societate și trăiesc cu acestea în străinătate”, a spus Dionis Cenușă.

Cristina Parfeni

Share