(INTERVIU) Pavel Filip: Alte soluţii bune pentru ţară, decât un larg consens al partidelor parlamentare privind guvernarea din continuare, nu există

(INTERVIU) Pavel Filip: Alte soluţii bune pentru ţară, decât un larg consens al partidelor parlamentare privind guvernarea din continuare, nu există

Interviu al www.oficial.md cu Pavel Filip, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova

Oficial: Dle Filip, decizia PDM de a-şi retrage reprezentanţii de la guvernare, a avut efectul unui tunet din senin…

Pavel Filip: Poate că pentru opinia publică decizia noastră a avut efectul de care spuneţi, dar ţin să vă asigur că respectiva decizie a fost adoptată după un proces de profundă analiză a situaţiei în care s-a pomenit Republica Moldova. De altfel, e vorba de o situaţie fără precedent, care necesită abordări mai puţin tradiţionale pentru politicul moldovenesc.

O: Ce aveţi în vedere?

P.F.: Am în vedere necesitatea unui larg consens politic între partidele parlamentare pe care le-am menţionat în declaraţia partidului – şi aici e vorba atât de partide de stânga, cât şi de dreapta. În istoria Republicii Moldova nu au mai fost situaţii când în funcţie să fie învestit un Guvern cu votul a majorităţii partidelor ce au acces în Parlament. Dar, situaţia în care s-a pomenit ţara impune anume o astfel de abordare. Altfel nu vom reuşi!

O: Mai credeţi în posibilitatea consensului larg, după ce Premierul a solicitat revocarea miniştrilor PD, fără a aştepta termenul fixat de Dvs.?

P.F.: Da, mai cred, pentru că alte soluţii bune pentru ţară nu există. Admit că acum foştii deja parteneri de guvernare au reacţionat emotiv, dar, după alegeri, când emoţiile se vor domoli, ne vom pomeni din nou în situaţia să identificăm cele mai bune soluţii pentru ţară şi acest lucru va putea fi făcut doar prin dialog şi printr-un larg consens.

O: Totuşi, cum trebuie înţeleasă decizia Premierului de a solicita revocarea miniştrilor PDM?

P.F.: Noi am decis să ne retragem de la guvernare după învestirea noului Preşedinte anume pentru a nu admite apariţia vidului de putere. Dacă socialiştii au considerat altfel, înseamnă că sunt gata să-şi asume integral responsabilitatea pentru guvernarea din continuare a ţării. E dreptul lor de a face acest lucru şi nouă nu ne rămâne decât să luăm act de această poziţie a foştilor deja parteneri. Dar, repet, situaţia e foarte gravă şi PSRM trebuie să înţeleagă toate riscurile aferente pasului pe care l-au făcut.

O: Vorbiţi de situaţia gravă în care s-a pomenit Moldova. Aţi putea deschide parantezele şi să ne spuneţi ce anume aveţi în vedere?

P.F.: E vorba de mai mulţi factori, printre care aş menţiona: situaţia ce s-a creat ca urmare a pandemiei de COVID-19; consecinţele devastatoare ale pandemiei asupra economiei naţionale; influenţele nefaste asupra stării generale de lucruri din ţară ale instabilităţii politice provocate de alegerile prezidenţiale; riscurile pe care le presupune perioada post electorală; faptul că situaţia se poate agrava şi mai mult ca urmare a unor eventuale alegeri parlamentare anticipate; un eventual al doilea val al pandemiei, cu care mai multe ţări ale lumii se confruntă deja; faptul că situaţia economică poate degrada în continuare; tendinţele ce se prefigurează la nivel internaţional, regional, dar şi intern în ceea ce ţine de funcţionarea unor domenii vitale cum ar fi cel social, cel de ocrotire al sănătăţii etc. Toţi aceşti factori şi creează în sumă acel tablou dezolant despre care am atenţionat şi actorii politici, dar şi opinia publică.

O: De ce anume PD şi-a asumat iniţiativa reformatării guvernării, chiar dacă aceasta a fost primită de PSRM în modul menţionat mai devreme?

P.F.: În primul rând, pentru că, nefiind implicaţi în campania electorală, noi ne-am concentrat exclusiv pe evaluarea obiectivă şi profesionistă a situaţiei din ţară. Şi vreau să vă spun că în această direcţie s-a muncit mult şi cu dedicaţie. În al doilea rând, pentru că, în ultimele luni, am avut un proces permanent de consultări cu cetăţenii şi ştim care sunt temerile lor, dar şi aşteptările pe care le au de la clasa politică actuală. În al treilea rând, pentru că, nefiind nici pe o parte, nici de alta a baricadelor politice, PDM e unica formaţiune serioasă din Moldova care poate oferi platforma necesară pentru un dialog constructiv între principalele forţe politice ale ţării. Şi nu în ultimul rând, pentru că, fiind la guvernare, PDM a avut posibilitatea de a face un pas înapoi, demonstrând în baza exemplului propriu că acum nu e timpul pentru interese partinice sau orgolii personale – e timpul compromisurilor rezonabile pornind de la interesul major al Republicii Moldova.

O: Anterior aţi declarat că sunteţi gata să propuneţi după alegeri un program anticriză…

P.F.: Experţii noştri lucrează în direcţia respectivă şi confirm şi cu această ocazie că suntem gata să venim cu un astfel de program, mai ales că aceasta e şi dorinţa cetăţenilor cu care am discutat în permanenţă în ultima perioadă. În cadrul consultărilor publice avute, noi le-am expus cetăţenilor viziunea noastră în ceea ce ţine de depăşirea crizei fără precedent în care ne-am pomenit şi am obţinut într-un fel aprobarea lor pentru a avansa în ceea ce ţine de implementarea ei. Preocupaţi de campania electorală, poate că alţii nu au observat ceea ce am observat noi – oamenii sunt îngrijoraţi, înţeleg că situaţia e gravă şi că se poate agrava şi mai mult, de aceea aşteaptă de la clasa politică acţiuni concrete în vederea depăşirii crizei în care ne-am pomenit.

O: Înţelegem că rămâneţi optimist privind şansele unei largi coaliţii, chiar dacă PSRM a decis să-şi asume (cel puţin la această etapă) întreaga responsabilitate pentru guvernare. Dar admiteţi că pot fi şi alte scenarii decât coaliţia largă pe care o propuneţi?

P.F.: Ceea ce pot să vă spun cu certitudine e că nici o formulă de guvernare, cu excepţia celei ce ar avea la bază un larg consens politic, nu poate fi eficientă în situaţia în care am ajuns. Şi eu tare mi-aş dori ca toţi actorii politici să conştientizeze acest lucru şi să nu meargă pe calea experimentelor politice. Nu suntem în situaţia în care să ne permitem astfel de experimente.

O: Deci, dacă iniţiativa PDM nu ajunge realitate, ne aşteaptă alegeri parlamentare anticipate?

P.F.: Ar fi cel mai prost scenariu posibil pentru Moldova. În plină pandemie şi având o criză economică profundă, instabilitatea politică şi incertitudinea pe care o presupune orice scrutin, inclusiv alegerile parlamentare anticipate, poate fi fatală ţării!

Mihaela Rotari

Share