UE: Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent vor fi cruciale pentru parteneriatul nostru

UE: Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent vor fi cruciale pentru parteneriatul nostru

Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie curent vor fi cruciale pentru parteneriatul nostru. Aceste alegeri vor fi un test pentru democrație și statul de drept din Republica Moldova. Astfel, trebuie evitate practicile ce nu corespund standardelor internaționale, or în precedentele scrutine misiunea OSCE/ODIHR a observat cumpărare de voturi, utilizarea de resurse ale statului sau presiuni asupra votanților. Declarații în acest sens au fost făcute de Joseph Borrell, Înalt reprezentant Uniunii Europene (UE) pentru Afaceri Externe, în Parlamentul European, informează OFICIAL.

Oficialul European a spus că, în contextul pandemiei de COVID-19, este și mai important ca moldovenilor să le fie asigurat dreptul la vot liber și corect, în cadrul unui proces electoral transparent, incluziv și credibil, ce va fi monitorizat îndeaproape.

Totodată, Borell s-a referit și la agenda RM-UE, la provocări și reforme, vorbind despre stabilitatea sectorului bancar, frauda bancară și lupta cu corupția. Potrivit lui, pandemia de COVID-19 are un impact devastator asupra Republicii Moldova, iar UE a oferit și va oferi suport în acest sens.

„Suportul nostru în viitor va continua să fie legat de implementarea clară a reformelor”, a menționat el, precizând că toate reformele sunt necesare pentru a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova, acesta fiind scopul Acordului de Asociere.

Cristina Gurez

Share