Directorul AMDM, despre studiile clinice destinate tratamentului COVID-19: „Produsele din cercetări clinice implică strategii terapeutice promițătoare”
Până în prezent, Agenția a aprobat 6 studii clinice care cercetează efectul terapeutic al medicamentelor pentru investigație clinică în cadrul infecției SARS-Cov-2. Dintre studiile recent inițiate, 2 sunt aprobate pentru Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” – una dintre principalele instituții strategice destinate luptei cu COVID-19. În acest sens, directorul general al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Eremei Priseajniuc a oferit detalii, informează OFICIAL.
„Primul studiu este depus de o companie de cercetare din SUA – Theravance Biopharma Limited. Studiul, producător Corealis Pharma Canada și Kymos Pharma Services S.L, Spania, se află la o etapă intermediară de desfășurare. Partea I a studiului a fost finalizată și, după o analiză interimară a datelor la nivel global, va fi luată decizia privind continuarea lui. La această etapă nu s-au înregistrat reacții adverse și alte evenimente grave care ar pune în pericol viața participanților în studiu.
Al doilea studiu este desfășurat de compania americană de cercetare Atea Pharmaceuticals, Inc., producător Stockport Pharmaceuticals, Marea Britanie. Acest studiu se află la etapa de recepționare a medicației la locul desfășurării studiului și se planifică înrolarea pacienților în studiu în funcție de criteriile de includere/excludere”, a menționat directorul AMDM, în cadrul unui interviu pentru politicidesanatate.md.
Priseajniuc a mai spus că, „alte două studii, aprobate pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Institutul de Medicină Urgentă – centre strategice în lupta cu COVID-19, sunt la etapa de import a medicației. Ele sunt desfășurate de companiile de cercetare Immunic AG, Germania, și Noxopharm Limited, Australia”.
„Ultimele 2 studii clinice au fost aprobate recent, la 9 septembrie 2020, și se vor desfășura la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, în prezent fiind la etapa inițială de recepționare a documentației aprobatoare. Compania farmaceutică care este responsabilă pentru desfășurarea studiilor este Regeneron Pharmaceuticals, Inc., SUA”, a subliniat el.
Directorul AMDM a precizat că, tratamentele propuse în cadrul cercetărilor sunt bazate pe administrarea unor produse inovative sub formă de soluții injectabile și sunt orientate spre dezvoltarea unor noi metode de tratament.
„Produsele din ambele cercetări clinice implică strategii terapeutice promițătoare pentru reducerea răspândirii virusului SARS COV-2 și a progresiei bolii COVID-19, prin blocarea intrării virusului în celulele-gazdă”, a conchis oficialul.
Cristina Gurez