Fost deputat: Chiar dacă campania electorală încă n-a început, prezidențiabilii s-au…

Fost deputat: Chiar dacă campania electorală încă n-a început, prezidențiabilii s-au…

„Despre mesajele prezidențiabililor… Chiar dacă campania electorală încă n-a început, prezidențiabilii s-au lansat în declarații… Actualul președinte a spus că în campania electorală se va axa pe așteptările cetățenilor, alții fac promisiuni care mai de care…”, – susține ex-deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Iurie Țap, informează OFICIAL.

„Toate bune, doar că, funcția de președinte are și ea un statut care prevede clar locul și rolul acestuia. În acest sens, prezidențiabilii trebuie să se axeze pe prevederile constituționale și, din perspectiva acestora, să răspundă așteptărilor cetățenilor. Or, promisiunile care vor fi făcute în afara prevederilor constituționale doar vor confirma incompetența candidatului sau mesajul manipulatoriu al acestuia”, adaugă Țap.

„Privind fondul problemei: Constituția prevede expres atribuții pentru funcția de președinte în domeniul politicii externe, apărării, altele (în esență, mai mult tehnice). Dar, cel mai important, aceasta definește statutul funcției ,,Articolul 77 (1) Preşedintele Republicii Moldova este şeful statului. (2) Preşedintele Republicii Moldova reprezintă statul şi este garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. Este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. Pornind de la aceste prevederi constituționale, pretendenții trebuie să demonstreze înțelegerea esenței acestora, dar și cunoașterea instrumentelor privind realizarea lor adecvată. În parte, suveranitatea presupune pe plan intern supremația puterii de stat, altfel spus, realizarea voinței suveranului, care în ultimii ani a fost grav afectată. Este un bun prilej pentru candidați să traseze căile pe care le văd privind consolidarea democrației și edificării statului de drept, obiective, care răspund cel mai bine așteptărilor cetățenilor. Or, statul de drept este garantul democrației veritabile, soluția pentru constrângerea corupției și dezvoltarea durabilă a societății în vederea asigurării unui trai decent”, mai comunică fostul deputat.

În același timp, el adaugă: „Evident, cunoașterea bună a statutului funcției de președinte, instrumentelor adecvate pe care le prevede Constituția și cadrul normativ relevant, dar și modul cum văd pretendenții realizarea prevederilor constituționale vor scoate în evidență calitățile acestora sau lipsa lor, ceea ce poate contribui la o alegere conștientă din partea cetățenilor. Este timpul să depășim cercul vicios al ipocriziei, manipulării, coruperii alegătorului, or, vicierea alegerilor va avea ca efect o putere/guvernare viciată, iar consecițele vor fi dezastruoase…”, a conchis Țap.

Doina Secrieru

Share