Proiectul de lege privind ratificarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului EuropeI, aprobat
Astfel, 40 milioane euro vor fi oferite pentru componenta Sănătate, și vor finanța următoarele tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.
Alte 30 milioane euro vor fi oferite în calitate de Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii. Mijloacele financiare vor oferi finanțare pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. Această componentă va fi realizată prin recreditarea beneficiarilor finali prin intermediul instituțiilor financiare participante.
Se estimează că resursele financiare din cadrul împrumutului vor acoperi cheltuielile aferente COVID-19 în perioada bugetară 2020-2022. În consecință, data limită de debursare este stabilită la 30.06.2022.
Entitatea implementatoare a proiectului este desemnată Instituția Publică „Oficiul de Gestionare a Programelor de Asistență Externă”.
Maturitatea maximă aferentă creditului pentru componenta Sănătate este de 15 ani (inclusiv 4 ani grație) și 6 ani (inclusiv 1an grație) pentru componenta Suport pentru Întreprinderile Micro, Mici și Mijlocii.
Cristina Pendea