Politolog: Interesante mișcări din partea PAS
„Interesante mișcări din partea PAS: Decizia pentru a semna moțiunea de cenzură deja este decisă, practic fără a aștepta până la decizii statutare. Graba PAS este explicată de presiunea publică eficientă a Platformei DA, dar și de dorința de a valorifica disputele în jurul modificării Codului Electoral. Aceste dispute pe tema electorală sunt o găselniță reușită, care justifică decizia PAS de a demite o guvernare, ale căror reforme au fost apreciate și recunoscute de către UE, inclusiv prin anunțarea asistenței macro-financiare”, susține politologul Dionis Cenușă, informează OFICIAL.
În același timp, el declară că aparent, PAS a înțeles că sunt necesare negocieri cu PDM, nu presiuni după cum declara anterior Maia Sandu. „Este o curiozitate că, despre aceste negocieri foarte timpurii, PAS anunță după ce am scris despre acest lucru aici ieri. Cred că e o coincidență. Dar cred că este important ca s-a recurs la negocieri. Oricum, negocierile implică creearea unor condiții benefice pentru toate părțile implicate și cu perspectiva de viitor, dupa eventuala demitere a guvernului. De asemenea, dacă PAS a inițiat aceste negocieri atunci trebuie să le facă publice și să atragă Platforma DA. În obscuritate, de atins înțelegeri sustenabile este foarte greu sau chiar imposibil”, mai spune Cenușă.
„Dezbaterile pe tema Codului Electoral trebuie raționalizate. Pe de o parte, PAS spune că modificarea regulilor jocului înainte de alegeri nu corespunde standardelor internaționale. Pe de altă parte, tot PAS (Sergiu Litvinenco) sugerează că majoritatea parlamentară trebuie să ia în considerație recomandările societății civile. Sau prima sau a doua poziție ar fi avut o logică și coerentă. Altfel, mesajul este confuz și contradicroriu. În orice caz, regulile jocului par să fie schimbate în regiune, inclusiv cu medierea UE și SUA, după cum arată cazul Georgiei, unde s-au făcut modificări, inclusiv de ordin constituțional. PAS ar trebui să se abțină de la generalizări și afirmații neacoperite cu evidența. Două cazuri per țară nu înseamnă că se comit acțiuni frauduloase peste tot. Aruncarea unor asemenea declarații reduce din credibilitatea mesajului acestei formațiuni. Mai grav, asemenea declarații se înscriu în caracteristicile acțiunilor de dezinformare, pe care mass-media și societatea civilă din țară trebuie să le raporteze, la fel ca în cazul informației false observate la PSRM și alții”, adaugă politologul.
Prin urmare, Cenușă declară: „Un alt moment important este modul cum PAS are de gând să pregătească publicul pentru votarea moțiunii de cenzură împreună cu grupurile oligarhice – Candu și Shor. Or, anume acest aspect poate fi determinant în alegerile prezidențiale. Acest vot o poate costa pe Maia Sandu eventuala victorie la prezidențiale. PSRM și repeziciunea cu care vrea modificarea Codului Electoral arată că, indiferent de costurile de imagine și actitudinea actorilor externi, Socialiștii vor să creeze condiții care ar favoriza atât victoria lui Igor Dodon la prezidențiale, cât și cât mai multe voturi la alegerile parlamentare anticipate (despre care se vorbește mai puțin). Aparent, PSRM este sigur că PDM nu va abandona coaliția de guvernare, deoarece înțelege că Democrații pot deveni nesemnificativi repede, fără poziții în guvernare (pe care nimeni dintre PAS și Platforma DA nu pe promite). Decizia finală aparține celor de la PDM, dacă grupările corupte nu reușesc să corupă alți câțiva Democrați, evident prin influența care sub incidența Codului Penal, pentru că moțiunea Platformei DA să obtina cel puțin 51 de voturi”, a conchis el.
Mihaela Rotari