Deputat: Este greu să găsești logică în decizia Comisiei extraordinare de sănătate publicată pe 25 mai
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian, susține că este greu să găsești logică în decizia Comisiei extraordinare de sănătate publicată pe 25 mai 2020 – „lipsa de logică devine cea mai evidentă în cazul a două domenii: Horeca și aviația civilă”, comunică parlamentarul, informează OFICIAL.
Prin urmare, pe Facebook, Marian a comunicat:
„Eu n-o să mă refer la însuși decizia de relaxare a măsurilor, care e și ea discutabilă (specialiștii ar trebui să se expună asupra riscului de sănătate) , dar o să-mi exprim nedumerirea față de discriminarea vădită față de aceste două domenii:
1. HORECA! Comisia a permis deschiderea piețelor la 1 iunie, dar nu și restaurantelor și cafenelelor. Întrebarea e, cum pot fi piețele mai sigure decât localurile? Localurile sunt monitorizate constant de tot felul de inspectori sanitari, ele nu pot activa fără certificările și autorizațiile necesare. Există măcar vreun specialist în țara asta care să zică că piețele sunt mai sigure din punct de vedere sanitar decât un local de exemplu? Cum pot autoritățile să trateze așa un domeniu care contribuie mai mult la stat cu taxe și impozite la stat?
2. AVIAȚIA CIVILĂ ✈! În timp ce traficul rutier și cel feroviar a fost permis, cel aerian rămâne interzis, chiar dacă e clar că riscul de transmitere a virusului într-o călătorie de avion este mult mai mică decât cel rutier, sau feroviar. Anume riscul de transmitere mare a virusului în autobuze a fost argumentul de bază al autorităților de a nu organiza cursa rutiere charter pentru moldovenii blocați în alte țări, și doar AERIENE. De ce acum s-a schimbat macazul? Pilotul Dorin Plugaru a descris mai multe motive de ce transportul aerian e mai sigur. Plasez mai jos argumentele sale.
a. Durata călătorie mult mai mică. De exemplu, în cazul Chișinău-București – cursa cu aeronava durează 1 oră, cea sa cu autobuzul – 8 ore, iar cu trenul – 12 ore. În cazul Chișinău-Moscova, cursa cu aeronava durează – 2 ore, cu autobuzul – 36 ore, iar cu trenul 32 ore. Diferență enorma.
b. Calitatea aerului și sistemul de ventilare și condiționare este net superioară. Aeronava zboară la altitudini mari, 10 km, unde aerul este rarefiat dar și nepoluat, deci mai sigur. Motoarele aeronavei compresează acest aer, care este filtrat, încălzit, și este eliberat în cabina de pasageri, după care este scos din avion prin valva exterioară. O mica parte din acest aer este refiltrat și refolosit, dar este filtrat cu filtre HEPA, care au o eficiență mai mare ca filtrele de la masca KN95 folosite de personalul medical.
c. Consumul alimentelor de către pasageri. În cazul aeronavelor, aceste alimente pot fi verificate și pregătite conform standardelor, ambalaje speciale, etc. Sunt oferite direct la bord. În cazul călătoriilor lungi cu autobuzele, de obicei ele fac popasuri, benzinării restaurante, calitatea și controlul lor este aproape imposibil.
d. Folosirea toaletelor. Aeronavele sunt echipate cu toalete pentru pasageri, apă și săpun, șervețele. Mulți dintre pasageri nici nu le folosesc pe parcursul zborului, alți le folosesc maximum o dată. În cazul autobuzelor unde durata călătoriei trece de 12 de ore, asta devine o problemă, utilizarea lor la popasuri implică riscuri adăugătoare.
e. Prezența ajutorului la bord. La bordul aeronavei, pasgerii mereu se pot baza pe ajutorul echipajului avionului. Însoțitorii de Bord sunt mereu pregătiți să acorde ajutorul pentru pasagerii de la bord. Companiile aeriene deja au adoptat protocoale și proceduri pentru a călători cât mai în siguranță pe calea aerului.
f. Frontierele și contactul cu alți oameni. Călătoria cu aeronava implica un zbor de la A la B, în care pasagerii intră în contact (între ei și cu alte persoane) în Aeroportul A, apoi deja la destinația B. În cazul autobuzelor si trenurilor, există numeroase stații intermediare în care este posibil un contact adițional. Dar și traversarea mai multor frontiere terestre implică un contact adăugător”, a relatat deputatul.
Doina Secrieru