Problemele generate de seceta hidrologică – examinate de conducerea Guvernului și producătorii agricoli

Problemele generate de seceta hidrologică – examinate de conducerea Guvernului și producătorii agricoli

Prim-ministrul Ion Chicu a convocat în ședință conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și un grup de cercetători și producători în agricultură pentru a examina problemele generate de seceta hidrologică.

Potrivit unui comunicat de presă, Premierul a solicitat opinia specialiștilor referitor la situația actuală și evoluțiile posibile în agricultură, efectele așteptate și soluții.

Ministrul Perju a calificat situația drept fără precedent. Cu toate că sunt gospodării puțin afectate, majoritatea dintre acestea probabil vor fi puternic afectate. MADRM a inițiat un proces de evaluare a stării reale a terenurilor în fiecare raion și în măsura posibilităților a fiecărei gospodării.

Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, a menționat că situația diferă de la caz la caz. Seceta actuală a fost precedată de o iarnă caldă și fără zăpadă, care a afectat multe culturi. A fost apreciată drept critică situația cu floarea soarelui și porumbul.

Nicanor Buzovoi, fermier din raionul Ungheni, a confirmat gravitatea problemelor și a menționat că în cazul în care în zilele următoare vor fi ploi, jumătate din roada așteptată va fi salvată. A fost menționată necesitatea de a schimba abordările în administrarea terenurilor agricole și dezvoltarea sectorului zootehnic.

Igor Tagadiuc, membrul Cooperativei de întreprinzător Agrostoc, a vorbit despre faptul că în raioanele de nord starea semănaturilor este mai puțin afectată decât în raioanele din centrul și sudul țării.

Ghenadie Cionac e, administratorul unei companii specializate în agricultură a susținut necesitatea inventarierii stării terenurilor semănate și a rezervelor semincere. A fost abordat subiectul creditelor bancare și posibilitatea de a discuta cu instituțiile bancare pentru a reduce povara pentru agricultori, și subiectul asigurărilor în agricultură.

„La ședință au mai participat Ion Echim – administratorul unei companii agricole, Vasile Mateiciuc – directorul Institutului “Porumbeni”, Mihail Machidon – secretarul de stat al MADRM, Victor Bucarciuc – Institutul pentru Horticultură și Tehnologii Alimentare.

Ion Chicu a menționat că rezultatele evaluării vor permite prioritizarea problemelor și alegerea soluțiilor pentru depășirea consecințelor. A fost menționată necesitatea de a dezvolta potențialul național de producere a semințelor. Programul de subvenționare a dobânzilor la credite, inițiat de Guvern, va susține inclusiv întreprinderile agricole. Vor fi examinate posibilitățile de creditare simplificată a întreprinderilor agricole. Executivul este în proces de elaborare a unui mecanism funcțional de asigurări în agricultură. După finalizarea evaluării inițiate de MADRM, Guvernul va veni cu soluții pentru depășirea efectelor secetei hidrologice și susținerea gospodăriilor agricole”, se spune în comunicat.

Cristina Pendea

Share