Parlamentul a aprobat instituirea unui nou mod de alocare a profitului BNM la venitul bugetului de stat

Parlamentul a aprobat instituirea unui nou mod de alocare a profitului BNM la venitul bugetului de stat

Parlamentul  a aprobat, în ședința plenară de astăzi, proiectul de lege prin care se propune instituirea unui nou mod de alocare a profitului disponibil pentru distribuire al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) la venitul bugetului de stat. Acesta va depinde de raportul dintre capitalul statutar în totalul obligațiunilor monetare ale BNM. 

Proiectul de lege stabilește mecanismul de distribuire a profitului disponibil al BNM. Dacă capitalul statutar constituie mai puţin de 4,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar al instituției. Dacă capitalul statutar constituie de la 4,0% până la 10,0%, din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, iar 50% – la venitul bugetului de stat. Dacă capitalul statutar constituie mai mult de 10,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.

Rezultatele preliminare, până la efectuarea auditului, ale Băncii Naționale a Moldovei pentru anul 2019 arată un profit disponibil pentru distribuire de circa 436 milioane de lei.

Proiectul de lege mai prevede modificarea Legii privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat.

Potrivit autorilor, formula propusă este conformă cu practicile internaționale și asigură echilibrul dintre distribuirea profiturilor către bugetul de stat și capitalizarea graduală a BNM, generează resurse suplimentare pentru implementarea politicii monetare, precum și pentru completarea veniturilor bugetului de stat.

Proiectul a fost susținut, în a doua lectură, de către  52 din deputații prezenți la ședința plenară.

Cristina Pendea

Share