Iurie Apostolachi: Este indispensabilă asigurarea conservării fondurilor forestiere
Conducătorii entităților silvice teritoriale au participat la ședința ordinară a directorilor întreprinderilor silvice. În cadrul întrunirii au fost abordate mai multe subiecte din domeniu, privind rezultatele activităților din anul 2014 și acțiunile planificate pentru anul curent.
Indicatorii de bază ce demonstrează calitatea activităților din silvicultură sunt: paza și protecția pădurilor, regenerarea și pepinierit.
În raportul de activitate prezentat la ședința respectivă s-a facut referință la încălcările și ilegalitățile ce au fost înregistrate pe parcursul anului 2014. Preponderent au persistat încălcări cum ar fi: tăieri ilicite cu un volum de 2745 m3 , cu întocmirea a 494 procese verbale, iar valoarea prejudiciului a fost de 600 mii lei, în scădere față de anul 2013cînd volumul tăierilor ilicite a fost de 3400 m3, cel mai mare volum a fost adims în întreprinderile silvice Silva-Centru, Edineț, Comrat. Pășunatul ilicit la fel constituie o ilegalitate și generează probleme mari silvicultorilor în mod special pentru cei din sudul țării (întreprinderile silvice Cahul, Comrat), în 2014 au fost întocmite 92 de procese verbale, prejudiciul a fost estimat la un million de lei. O altă problemă au fost și incendiile de vegetație, cauza fiind factorul uman, din neglijență sau intenționat. Pe parcursul anului trecut au fost sancționați disciplinar 139 de pădurari, 60 maiștri silvici, 30 șefi de ocoale silvice. În anul 2014, atît în fondului forestier cît și la extindere au fost create culturi silvice pe o suprafață de 1149 ha.
Pentru anul 2015 este planificat crearea culturilor silvice în fond forestier pe o suprafață de 1530 ha, lucrările de ajutorare a regenerării naturale pe o suprafață de 2772 ha. În paralel, s-a discutat și posibilitățile de diversificarea spectrului speciilor de material săditor de calitate din pepinierile silvice, deoarece în perspectivă va fi inevitabila cererea acestuia piața de profil.
Sedința directorilor a fost prezidată de către Directorul general al Agenției Moldsilva, Iurie Apostolachi care s-a expus asupra faptului că fiecare administrator de întreprindere silvică trebuie să propună planuri de activitate care să contribuie la depășirea situației economico-finaciare complicate, în funcție de probmele specifice fiecărei entități. ” Este indispensabilă asigurarea conservării și dezvoltării fondurilor forestiere și cinegeticii care să sporească eficiența managementului forestier” a precizat Iurie Apostolachi.
În acest context conducerea Agenției „Moldsilva” a aprobat un plan de acțiuni ce are ca scop demararea urgentă a procesului de elaborare a documentelor strategice și implimentarea unor activități stringente în sectorul forestier național.
Mihaela Rotari