Proiectul „Consolidarea capacității de instruire a Poliției de Frontieră în Republica Moldova – TRABOR”, lansat
Șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Gabriel Țigănaș s-a întâlnit cu Lars J. Lonnback, șeful Organizației Internaționale pentru Migrație în cadrul evenimentului de lansare a proiectului ”Consolidarea capacității de instruire a Poliției de Frontieră în Republica Moldova – TRABOR”. Prezentul proiect va fi implementat de către OIM, iar beneficiarul direct este Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei (CESF), instituția de învățământ specializat din cadrul Poliției de Frontieră, informează OFICIAL.
Potrivit unui comunicat de presă, pe agenda proiectului, care va dura doi ani, sunt trecute activități precum: realizarea unei evaluării funcționale a CESF și elaborarea de către expertul extern și național a unui raport cu recomandări. Mai mult, se mizează pe efectuarea „Conceptului de Dezvoltare Strategică” al CESF, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale.
Realizarea sesiunilor de formare, ateliere de lucru, vizite de studiu atât la Agenția FRONTEX, cât și într-o țară UE, la fel punerea în aplicare a sistemelor de instruire dezvoltate pentru abordarea aspectelor practice și suportul metodologic pentru formarea polițiștilor de frontieră, etc.
În acest sens, Proiectul prevede consolidarea capacităților de instruire a cadrelor didactice ale CESF, inclusiv eficientizarea sistemelor de pregătire a viitorilor polițiști de frontieră și sporirea abilităților tehnice și cognitive, fiind un element-cheie care contribuie la calitatea controlului frontierei de stat. De asemenea, din donații va fi modernizată o sală de instruire la CESF, cu procurarea și instalarea echipamentului special pentru controlul la frontieră, în scopul pregătirii elevilor și cursanților prin simulare.
„Apreciem efortul și susținerea OIM oferită Poliției de Frontieră în ceea ce privește implementarea reformei instituționale, cu un accent sporit pe dezvoltarea sistemului de resurse umane și alte domenii de importanță majoră din cadrul Strategiei Naționale de Management Integrat al Frontierei. Vom fi mereu deschiși în fața discuțiilor pe orice subiect de interes comun pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor de la frontiera de stat, fapt ce fortifică încrederea cetățenilor și a străinilor care traversează zilnic frontiera”, a menționat în alocuțiunea sa Gabriel Țigănaș.
La rândul său, Lars J. Lonnback a precizat aportul privind noile oportunități de colaborare prin intermediul acestui proiect și a asigurat de continuitatea sprijinului ce va fi acordat pentru necesitățile instituționale, precum și consilierea cu privire la racordarea legislației naționale privind migrația la standardele UE.
Pe final au fost transmise succese și realizări productive în activitatea de referință.
Cristina Gurez