Comunitatea internațională celebrează astăzi Ziua Mondială a Concurenței

Comunitatea internațională celebrează astăzi Ziua Mondială a Concurenței

În acest an, la data de 5 decembrie comunitatea internațională, peste 140 de țări, va celebra pentru al 10 – lea an consecutiv Ziua Mondială a Concurenței.

Această sărbătoare a fost introdusă în 2010 la inițiativa Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD) pentru a marca cea de-a 30-a aniversare de la adoptarea de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în 1980, a Ansamblului de principii și reguli echitabile convenite la nivel multilateral pentru controlul practicilor comerciale restrictive. Acest document este utilizat de numeroase țări în curs de dezvoltare pentru elaborarea și adoptarea unor noi legi în domeniul concurenței. În 2020 va fi celebrată cea de-a 40-a aniversare.

Republica Moldova s-a alăturat acestei inițiative frumoase, începând cu anul 2016, organizând diverse evenimente interactive și de instruire, cum ar zilele ușilor deschise, excursii în muzeul autorității, seminare cu dezbateri, discuții și exerciții de simulare etc. Respectiv, în acest an, reprezentanții Consiliului Concurenței vor participa la Forumul Mondial al Concurenței, desfășurat în perioada 5-6 decembrie, curent, la Paris (Franța), în cadrul căruia vor fi abordate subiecte importante dedicate prevederilor concurențiale în cadrul acordurilor comerciale, controlului concentrărilor economice pe piețele dinamice, evaluării concentrărilor economice și a măsurilor corective, concurența în condițiile economiei digitalizate.

Cristina Parfeni

Share