Declarație: „Academia de Științe tot așteaptă „eliberarea de dragon”
„Cea mai bună metodă de a scăpa de dragon este să ai unul propriu” – aceste cuvinte din filmul „Să ucizi un dragon” pot fi puse drept epigraf la tot ce se întâmplă acum în R. Moldova.
Academia de Științe tot așteaptă „eliberarea de dragon.
Cei trei „viteji” (Federația Rusă, Uniunea Europeană și SUA) au alungat „dragonul” Plahotniuc peste 3 mări, dar multașteptata eliberare a țării, care, potrivit lor, a fost capturată, nicidecum nu are loc. Chiar invers, observăm un proces amplu de „recapturare” a acestui stat de dragoni și dragonei de toate tipurile, care încearcă să-și supună lor instituțiile statului, organele de apărare, justiția, mass – media, business și lumea criminală.
Dar în statul capturat au fost capturate nu doar structurile ca Parlamentul, Guvernul, Procuratura, judecătoriile, businessul sau presa. Capturate au fost și structurile care se referă la spiritualitatea înaltă, așa ca Academia de Științe.
Timp de mai mulți ani, cea mai importantă instituție de știință din R. Moldova a avut parte de scandaluri de cadre, corupție și altele. S-a terminat totul că regimul precedent a trecut peste AȘM cu buldozerul, distrugând total sistemul, cu mare greutate salvat pe baza unui Cod al științei și inovațiilor. AȘM a fost lipsită de institute și proprietăți, care au trecut în posesia guvernării și au devenit obiecte de furt. Academia a fost transformată într-o organizație neguvernamentală, în oficiul căruia oamenii în mantii se adunau pentru a bea ceai și să se plângă de soarta grea.
După victoria asupra regimului Plahotniuc, cel care a distrus liniștea în AȘM a fost nimeni altul decât fostul Președinte – Gheorghe Duca. El public a recunoscut că Academia era condusă de PDM, care a forțat conducerea Academiei să încalce legea. Asemenea atitudine din partea fostei guvernări, în toată splendoarea, s-a demonstrat la alegerea unei noi conduceri ai AȘM, după ce Duca a demisionat anul trecut.
În cadrul discursului său la Adunarea generală a AȘM, Duca a declarat că a numit în locul său pe Ion Guceac, vice-președintele AȘM, dar a fost nevoit să-și schimbe decizia sub influența guvernării, care l-a presat să anuleze decretul de numire a lui Guceac, iar în locul acestuia a fost numit în fruntea AȘM, Ion Tighineanu. Pentru a-i explica politica partidului, l-au chemat urgent la Guvern din spital, unde era spitalizat și sub perfuzie și l-au obligat să anuleze decizia sa, deși Duca nu mai conducea Academia și nu avea dreptul să ia anumite decizii. Dar a fost nevoit să le primească, corectând ilegal și cu altă dată anumite ordine. Potrivit lui Duca, numirea lui Tighineanu la președinția AȘM a fost ilegală, pentru că data limită a activității sale de vice-președinte a expirat în 2016 și nimeni această activitate nu a prelungit-o. După lege, Tighineanu nu mai era vice-președinte și nu putea deveni președinte al AȘM.
După ce lui Duca i-au luat mâinile din conducere, Tighineanu singur a numit data alegerilor noului președinte al AȘM, singur a instituit o Comisie și, fără o altă alternativă, a fost numit la conducerea Academiei. Dacă toată procedura de alegere a noi conduceri ai Academiei a fost organizată de un om care singur ilegal îndeplinea funcția de președinte interimar, atunci și întreaga procedură de alegere și rezultatul acesteia a fost una ilegală. În acest caz, anume pe această logică a mers Parlamentul, când a stabilit că numirea Procurorului General, Eduard Harunjen a fost ilegală, întrucât a fost încălcată procedura legală și astfel, procurorul general trebuie să elibereze această funcție.
Harunjen singur a demisionat și pentru funcția respectivă a fost anunțat concurs. Faptul că acest concurs s-a terminat cu un scandal e altă întrebare, dar măcar a fost o încercare de a organiza o înlocuire legală. La AȘM chiar și acest lucru nu a fost făcut. Problema nu e în capacitățile personale și științifice ale lui Tighineanu, posibil, el chiar merită să fie în fruntea Academiei, dar pentru el ar fi fost bine să ocupe această funcție fără încălcarea procedurilor legale și nimeni nu ar fi pus la îndoială statutul său.
Dar academicienii? „Oameni îndrăzneți, dar de tot se tem”. A venit la adunarea lor Corneliu Popovici (pe atunci consilierul președintelui țării, acum ministru al educației) și a declarat: „Maidan în Academie nu va mai fi! Noi nu vom admite acest lucru!”. Acest lucru a spus consilierul președintelui țării la Adunarea generală a AȘM, care, potrivit legii, este independentă, apolitică, au statut autonom și nu se supune nicidecum președintelui. Dar consilierul acestuia îi amenință din deget: „Nu vă jucați cu focul! Stați cuminți, beți ceai și nu vă „diorgăiți”!”. Academicienilor le-a fost interzis să aibă părere proprie și participanții la Adunare au înghițit în tăcere acest lucru.
De ce se întâmplă acest lucru? „De-atâta”. Înainte, delegații AȘM, cu rugămintea de „Salvați-ne! Ajutor!” se duceau la Plahotniuc și Filip, astăzi merg la Dodon și Popovici, care au rolul unor noi salvatori ai Academiei. Într-adevăr, cea mai bună metodă să omori un dragon, este să ai propriul dragon.
Dumitru Ciubașenco